Nieuws/Binnenland
1298629656
Binnenland

Eerste doses Janssen-vaccin worden geleverd

OSS - De eerste 79.200 vaccins van farmaceut Janssen uit Leiden bestemd voor Nederland arriveren maandag bij het bedrijf Movianto in Oss. Het is nog niet bekend wanneer het Janssen-vaccin voor het eerst wordt toegediend, maar zaterdag heeft het kabinet besloten dat 35.000 doses naar de ziekenhuizen gaan. Het moet voorkomen dat in de derde coronagolf nog meer personeel uitvalt.

Nederland heeft in totaal 11,3 miljoen doses besteld. Het is het vierde coronavaccin dat in Nederland beschikbaar komt. Eerder werden de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca goedgekeurd, geleverd en gegeven. Het Janssen-vaccin hoeft maar één keer te worden gegeven, terwijl de drie andere middelen twee prikken vereisen.

De Gezondheidsraad adviseert het vaccin van Janssen eerst aan 60-plussers en aan medische risicogroepen te geven. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen met het syndroom van Down, met morbide obesitas of met neurologische aandoeningen die tot ademhalingsproblemen kunnen leiden. Als die groepen zijn gevaccineerd, kan het vaccin ook aan andere groepen worden gegeven. De Gezondheidsraad komt later met een advies daarover. Het Nederlandse vaccin biedt 66 procent bescherming tegen ziekte en 85 procent bescherming tegen ernstigere vormen van Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

De Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), doet onderzoek naar het Janssen-vaccin. Tot nu toe zijn er vier meldingen bekend van mensen die na toediening van het middel last kregen van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). Volgens het EMA valt dit aantal binnen de verwachtingen. Een van de vier gevaccineerden overleed. Of de klachten daadwerkelijk door het vaccin worden veroorzaakt, is nog niet vastgesteld.

De gezondheidsautoriteiten in de Verenigde Staten zien vooralsnog geen duidelijk verband tussen bloedklachten en het coronavaccin van Janssen. De Amerikaanse toezichthouder op medicijnen (FDA) heeft dat zaterdag gemeld, nadat vrijdag bekend werd dat iemand is overleden die het middel van Janssen ontving en last kreeg van dezelfde bloedklachten die voorkomen bij het vaccin van AstraZeneca.