Nieuws/Buitenland
1298648
Buitenland

Ban Ki-moon meteen onder vuur

Ban Ki-moon

Ban Ki-moon

SEOUL - Hij heeft nog maar net laten doorschemeren dat hij een gooi wil doen naar het presidentschap van Zuid-Korea, maar Ban Ki-moon ligt nu al zwaar onder vuur in het Aziatische land.

Ban Ki-moon

Ban Ki-moon

Ban is een van de belangrijkste kandidaten om Park Geun-hye op te volgen. Naar de Zuid-Koreaanse president is een onderzoek gaande, onder andere omdat ze een mysterieuze vriendin geheime overheidsdocumenten heeft laten inzien, en haar enkele stichtingen liet beheren waar miljoenen aan overheidsgeld naartoe werden overgemaakt.

De huidige secretaris-generaal van de Verenigde Naties, een geboren Zuid-Korean, wordt gezien als een ’brandschone’ kandidaat in het oosterse land waar corruptie hoogtij viert. Maar van dat ongeschonden blazoen is weinig meer over nu Koreaanse media melding hebben gemaakt van een smeergeldtransactie.

Ban zou in het jaar 2000 zo’n 220.000 euro hebben aangenomen van een vastgoedtycoon in zijn land, ten tijde dat hij nog minister van Buitenlandse Zaken was. De ’gulle gever’, Park Yeon-cha, zat die periode al midden in een corruptieschandaal dat zich uitstrekte tot familieleden en intimi van de toenmalige president Roh Moo-hyun.

Verschillende bronnen hebben verklaard dat Park Yeon-cha heeft toegegeven destijds een papieren zak met bijna twee ton aan euro’s te hebben overhandigd bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Hannam-dong, in het zuiden van hoofdstad Seoul, toen Ban daar de scepter zwaaide.

Jaren later, in 2007, werd ook een eigenaar van een restaurant in New York gevraagd nog ruim 20.000 euro aan Ban te overhandigen. Die woonde toen in de ’Big Apple’ vanwege zijn werk voor de VN en kwam regelmatig in de bewuste uitspanning.

Ban heeft inmiddels in een persverklaring alle beschuldigingen ten stelligste ontkend en ze ’volledig leugenachtig en ongegrond’ genoemd. Hij eist excuses van de media die het verhaal hebben gebracht.

Toch lijken veel Zuid-Koreanen niet onder de indruk van de dreigementen van hun landgenoot en mogelijk aanstaande nieuwe leider. „Waar rook is, is vuur”, zegt een van hen zonder een spoortje van twijfel. „Er zal vast iets zijn gebeurd. Wat helaas niet verwonderlijk is in een land waar corruptie aan de orde van de dag is.”

Om de zweem van corruptie zoveel mogelijk bij hem weg te halen, hebben enkele politici van de regerende Saenuri-partij, waar behalve Park ook Ban aan verbonden is geweest, zich afgesplitst.

Ban zou, als hij zich bij de Nieuwe Conservatieve Partij voor Hervorming aansluit, nog meer met een schone lei kunnen beginnen. Ook de kleinere Volkspartij heeft aangegeven Ban graag op te nemen.