Nieuws
1298692
Nieuws

Column Jeffrey Wijnberg

Alle zoenkneuzen opgelet: wat te doen met nieuwjaar

Het is geen probleem van wereldformaat. Maar evengoed is het voor velen ongemakkelijk om telkens weer drie zoenen te moeten uitdelen. Niemand is verguld met het nieuwejaarszoenritueel, terwijl iedereen het gelaten over zich heen laat komen. Daarom ligt er een unieke kans om 2017 met karakter te beginnen.

Allereerst is het van belang om duidelijkheid te verschaffen over de tegenzin die zovelen ervaren tijdens het zoenritueel.  Wat speelt is dat er intiem contact wordt aangespoord tussen mensen die helemaal geen intiem contact met elkaar willen hebben.

Inflatie

Erger nog: er zijn lieden bij waar zoveel weerzin en afstand wordt gevoeld dat zelfs een gereserveerd uitgestoken hand nog teveel van het goede zou zijn.  Punt is ook het aantal: drie zoenen zijn er twee teveel waardoor het effect ervan aan inflatie onderhevig is. 

Eén zoen kan met gemeende hartelijkheid gegeven worden, terwijl de twee die er achteraan komen er nu juist voor zorgen dat de oorspronkelijke intentie verloren gaat in drie keer niks.  Dat laatste heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat er zoveel zoenkneuzen zijn: de één lebbert er onsmakelijk op los; terwijl de ander eerder angst toont om besmet te raken, waardoor het ritueel meer iets weg heeft van luchtfietsen.

Wat doet Jeffrey zelf eigenlijk: lees hier of hij ook een zoenkneus is.