Nieuws/Binnenland
1298806
Binnenland

Harde wind zorgt voor hoogwater in noorden

DELFZIJL - In het noorden van het land is er op tweede kerstdag door de harde wind zo'n hoge waterstand bereikt dat de coupures (dijkdoorgangen) in Delfzijl werden gesloten. Ook elders langs de kust was sprake van verhoogde waterstanden.

De coupures in Delfzijl gingen aan het eind van de middag dicht. Er werd een waterstand verwacht van 3,50 meter boven NAP, aldus een woordvoerder van het waterschap. In de loop van de nacht kunnen ze weer open. Het normale peil is 1,35 meter boven NAP. Eerder maandag verwachtte Rijkswaterstaat een waterstand van 3.90 meter boven NAP, maar stelde dat later bij.

De hoge waterstanden bij de Groningse havenstad van maandag komen ongeveer één keer in de vijf jaar voor. De laatste keer was tijdens de sinterklaasstorm van 2013.

Officieel is er uiteindelijk geen storm gemeten, aldus Weeronline. Wel stond in het Waddengebied langdurig een stormachtige wind, kracht 8. De zwaarste windstoot werd om 21.15 uur in Lauwersoog gemeten en bedroeg 95 kilometer per uur. Daarmee pakten de windstoten en de gemiddelde windkracht iets lager uit dan verwacht.

Het KNMI gaf waarschuwingscode geel af voor Noord-Holland, Friesland en Groningen, maar trok die aan het eind van de avond weer in.