Nieuws
1298829
Nieuws

Pas smartphone naar smaak aan

Review: Moto Z Play en Mods

Hoewel veel over modulaire smartphones wordt gesproken, moeten de eerste telefoons die je zelf kunt samenstellen nog verschijnen. Lenovo (eigenaar van Motorola) lijkt de gulden middenweg te bewandelen. De Moto Z-serie is uit te breiden door accessoires op de achterkant te klikken.

Moto Z Play (€449)

Ik heb de Moto Z Play mogen testen. Het kleine broertje van de Moto Z is op verschillende vlakken zoals processor, scherm en werkgeheugen zwakker. De dual-sim smartphone heeft een Snapdragon 625 processor, 3GB werkgeheugen, een 16 megapixel camera en 5,5 inch full hd-scherm met een resolutie van 1920 bij 1080. Verder is het een prima toestel. Hij is niet merkbaar trager dan de concurrenie en het scherm is goed.

Waar de Play echter in uitblinkt, is de batterijduur. Het heeft een 3510 mAh accu (in vergelijking met de 2600 mAh van de Moto Z) en kan tot wel 50 uur halen bij normaal gebruik. Ik ben een intensieve gebruiker, maar ook ik haalde simpel het einde van de dag met de Play, in tegenstelling tot andere telefoons.

Het toestel is aantrekkelijk om te zien, maar is met 6,99 mm wel dikker dan de 5,19 mm van de Moto Z. De Play is dan weer dunner dan de iPhone 7 (7,1 mm). De dikte is overigens zonder een toevoegde accessoire. De Hasselblad-camera voegt behoorlijk wat toe aan de dimensies van het toestel.

Moto Mods:

Hasselblad True Zoom (€249)

Met de True Zoom heb je het idee een camera vast te houden in plaats van een telefoon. De accessoire klik je simpel op de achterkant van de Moto Z en de magneet onderin de telefoon herkent meteen welke Mod je hebt toegevoegd. De True Zoom ligt lekker in de hand en het is niet nodig om onhandig te tikken op het scherm voor het maken van een foto. Deze accessoire heeft een eigen cameraknop en dat voelt vertrouwd.

Wat de True Zoom toevoegt is 10 keer optische zoom, wat een veel beter resultaat oplevert dan de digitale zoom van smartphones. Verder maakt de camera-accessoire in het daglicht goede foto’s. Helaas ontbreekt de mogelijkheid om HDR-afbeeldingen te maken. Op slecht belichte plekken heeft de True Zoom behoorlijk veel moeite om het plaatje goed vast te leggen. Toen ik in een donkere museumzaal een foto wilde maken van schoenen met zwarte veren, waren ze op de foto ineens paars. Dan heb je toch meer aan de camera van de smartphone.

JBL SoundBoost (€89)

Verander de Moto Z-telefoons met de JBL SoundBoost in een echte speaker. Handig voor mensen die graag muziek luisteren via de smartphone, maar de telefoonspeakers te zwak vinden. De SoundBoost is te verkrijgen in zwart of wit en is tevens een extra accu van 10 uur. Om de telefoon goed neer te kunnen zetten en optimaal te kunnen genieten van het geluid, bezit het accessoire een rode standaard.

Moto Insta-Share Projector (€299)

Weinig mensen zullen waarschijnlijk een beamer-optie missen op hun telefoons. Maar stel dat die wel beschikbaar zou zijn, heb je deze dan ook nodig? De Insta-Share Projector van Moto projecteert op de muur wat op het scherm te zien is. Dat betekent dat je bijvoorbeeld op vakantie in een tent samen Netflix of YouTube kunt bekijken op het tentdoek. Niet bijzonder nodig en flink aan de prijs, maar wel een erg grappige accessoire. De beamer heeft een standaard en een eigen accu zodat de Moto Z minder snel leeg gaat.

Incipio offGrid Power Pack (€75)

In principe gaat de Moto Z Play lang mee, maar mocht dat toch niet voldoende zijn omdat je bijvoorbeeld gaat kamperen, dan kun je de Incipio offGrid Power Pack (in zwart of wit) achter op de Moto Z Play klikken. Het geeft je een extra 22 uur aan accuduur. Het accessoire heeft geen aansluiting voor opladen. Je laat hem gewoon op de achterkant van de telefoon zitten, als je die aan het stopcontact hangt.

Moto Style Shell (€30)

Standaard wordt het toestel geleverd met een zwart stoffen backcover. Deze voelt wat grof aan, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat de telefoon uit jouw handen glipt. Wil je de Moto Z Play een luxere uitstalling geven? Dan zijn er drie achterkantjes beschikbaar van echt hout en eentje van zwart leer. Er is ook nog backcover van rood stof. Zelf vind ik de achterkant van grijs hout erg mooi op de zwarte telefoon.

Vergelijkbare producten

Wil je graag de Mods gebruiken, maar net wat meer power qua smartphone? Dan is de Moto Z (€629) een goede keuze. LG heeft voor de G5 (€450) ook modulaire accessoires. Het zijn er alleen lang niet zoveel als bij Moto. Wie tot slot goede foto’s wil maken zonder van alles mee te hoeven nemen, is goed af met de Huawei P9 (€519) en zijn dubbele Leica-cameralenzen.

Conclusie

De Moto Z Play an sich is niet een heel spannende telefoon. In dezelfde prijsklasse zijn betere telefoons te vinden. Waarin de smartphone zich echter onderscheidt van de concurrentie, zijn de verschillende opklikbare accessoires. Als je daar een zwak voor hebt en op wilt vallen op feestjes en partijen, dan is de Moto Z Play echt iets voor jou.

De accessoires zijn niet goedkoop, dus weeg goed af wat voor jou echt een toegevoegde waarde heeft. Maak je graag foto’s buiten of mis je optische zoom op de reguliere smartphones, dan is de Hasselblad True Zoom een prima optie. De projector is erg origineel, maar behoorlijke aan de prijs. De extra accu van Incipio is in deze tijd van intensief smartphone-gebruik altijd handig.