Nieuws/Buitenland
1298869
Buitenland

Abe en Obama benadrukken verzoening

Japanse premier herdenkt Pearl Harbor

Momument Pearl Harbor

Momument Pearl Harbor

HONOLULU - De Japanse premier Shinzo Abe reist maandag naar Hawaï, waar hij dinsdag als eerste zittende Japanse regeringsleider samen met een Amerikaanse president de slachtoffers van de Japanse verrassingsaanval van 75 jaar geleden op de marinebasis Pearl Harbor gedenkt.

Momument Pearl Harbor

Momument Pearl Harbor

Voor de Amerikanen was de aanval aanleiding om Japan de oorlog te verklaren. Aan die oorlog kwam in 1945 pas een einde, na twee Amerikaanse atoombombardementen, op Hiroshima en Nagasaki.

Voor Barack Obama is het bezoek in zijn nadagen als president de bekroning van zijn pogingen oude wonden tussen Japan en de Verenigde Staten te helen. Obama bezocht zelf eerder dit jaar Hiroshima. Hij herdacht daar bij het grafmonument de 140.000 slachtoffers, maar bood geen excuses aan.

Abe zal naar verwachting evenmin verontschuldigingen aanbieden voor de aanval op Pearl Harbor. Maar met Obama wil hij benadrukken dat de Japans-Amerikaanse verzoening na de Tweede Wereldoorlog succesvol was. De twee staten zijn nu hechte bondgenoten.

In de aanloop naar het bezoek van Abe heerste in Tokio enige verwarring. Japanse media haalden een vertegenwoordiger van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan, volgens wie Abe de eerste Japanse regeringsleider zou zijn die Pearl Habor zou bezoeken. Later bevestigde een regeringswoordvoerder dat drie andere premiers hem voorgingen, in 1951, 1956 en 1957. Abe wordt wel de eerste Japanse premier die de ruim duizend omgekomen Amerikaanse matrozen en mariniers eer zal bewijzen bij het gedenkteken dat boven op het gezonken slagschip USS Arizona is geplaatst, zei de woordvoerder van de premier.