Nieuws
1298898
Nieuws

George Michael: 'Verloor mijn vertrouwen'

George Michael (53) is overleden. Ik lees het nieuws, maar ik kan het niet geloven. Vandaag draaiden we nog zijn kerstnummer. Dit is nu zijn laatste kerst. Omdat ik bij De Telegraaf als popjournalist hebt gewerkt mocht ik in 2004 deze geweldige zanger interviewen.

Het was een van de fijnste gesprekken die ik tijdens dit werk ooit heb gehouden met een popster. We hadden tien minuten, maar omdat we zo goed 'klikten' stuurde George de persagent weg en mocht ik blijven zitten zolang ik wilde. We hugden toen ik vertrok. Ik zal hem nooit vergeten. Uit eerbetoon nogmaals een weergave van het gesprek dat ik toen met hem had over zijn album Patience:

Hoewel Patience over de gehele linie up-tempo en vrolijk klinkt, is er volgens de innemende zanger (casual spijkerbroek, wollen sweater en baardje) een pijnlijk proces aan voorafgegaan. "Het viel me vreselijk zwaar dit album te maken. Mijn moeder overleed in 1997. Ik werd gearresteerd. Maakte de single 'Outside' en het album met'Greatest Hits'. Allemaal afleiding, weet ik nu."

"Een soort bewijs dat ik over het verlies van mijn moeder heen was, maar er was meer aan de hand. In een paar jaar tijd was ik én mijn moeder én mijn geliefde (de Braziliaanse kledingontwerper Anselmo Feleppa, die in 1993 overleed aan de gevolgen van aids, red.) kwijtgeraakt. In essentie verloor ik toen ook mijn vertrouwen."

"Dwaalde weg van mijn pad. En het duurde lang voordat ik mezelf terugvond, langer dan ik ooit voor mogelijk had gehouden. Eigenlijk kwam ik pas een jaar geleden echt uit het diepe dal. De periode ervoor was een grote worsteling. Ik werkte, werkte, werkte, maar er kwam niks uit mijn handen. Om wanhopig van te worden. Ik nam een pauze, ging weer terug de studio in om er opnieuw niks van te bakken. Dacht serieus dat ik 'het' was kwijtgeraakt. Dat ik niet meer kon schrijven, niks meer kon creëren. Nooit eerder had ik zoiets aan de hand gehad. Nooit. Ook niet toen ik een kind was. Ik geloof echt dat als je je spiritualiteit kwijt bent, je ook je creativiteit verliest. En ik ben een heel spiritueel persoon, ook al heb ik geen echt geloof. Ik heb een sterk besef van wat goed is en wat slecht. Wat eerlijk is en wat niet. Ineens leek de wereld me een heel oneerlijke plek."

Lees hier het hele interview met George Michael