Nieuws/Buitenland
1298966
Buitenland

’Brokstukken zijn al gevonden’

Crash Russisch militair vliegtuig bij Sotsji

Archief: een Russisch toestel Tupolev TU-154

Archief: een Russisch toestel Tupolev TU-154

SOTSJI - Een Russisch militair vliegtuig met 92 inzittenden aan boord, onder wie een bekend legerkoor, is zondagochtend vlak na opstijgen in Sotsji in de Zwarte Zee gestort. Dat bevestigt het Russissche ministerie van Defensie. De kans op overlevenden wordt zo goed als uitgesloten. Het vliegtuig was onderweg was naar Syrië.

Archief: een Russisch toestel Tupolev TU-154

Archief: een Russisch toestel Tupolev TU-154

Volgens het Russische persbureau RIA zouden er onder de 92 inzittenden, negen journalisten zijn. Het vliegtuig verdween kort na vertrek van de radar op het moment dat het boven de Zwarte Zee in Russisch luchtgebied vloog.

Mogelijke oorzaak

Een onbevestigde bron van RIA meldt dat het vliegtuig is neergestort wegens een technisch mankement of fout van de piloot. Het persbureau Interfax meldt dat volgens een anonieme bron er geen SOS-bericht is verstuurd. Volgens Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov is het nog te vroeg om te zeggen wat de oorzaak van de crash is. Het vermiste toestel is een Tupolev Tu-154. Het vliegtuig is van Russische makelij. Reddingsdiensten hebben de wrakstukken zo’n 1,5 kilometer van de kust op een diepte tussen de vijftig en zeventig meter gelokaliseerd. Er zijn enkele lichamen waargenomen.

Bekend legerkoor

De inzittenden waren op weg naar Syrië om Nieuwjaar te vieren op de Russische basis Hmeimin, bij de Syrische kustplaats Latakia. Aan boord zouden 64 leden van het bekende Russische legerkoor Alexandrov zijn. Zij zouden een nieuwjaarsconcert geven. Het Alexandrov Ensemble werd in 1928 opgericht door Alexander Alexandrov (1883-1946) die in 1943 het volkslied van de Sovjet-Unie componeerde. Het legerkoor staat sinds mei 2016 onder leiding van luitenant-generaal Valery Khalilov.

Behalve leden van het Alexandrov Ensemble waren ook journalisten en militairen aan boord. Volgens het Russische persbureau Tass staat ook Elizaveta Glinka, ook bekend als Dr. Lisa, op de passagierslijst. Zij is in Rusland beroemd om haar hulp aan oorlogsslachtoffers.

Het Russische leger ondersteunt de Syrische president Bashar al-Assad in de burgeroorlog in het land. De Russische president Vladimir Poetin is op de hoogte gebracht van de crash. Russian plane 'disappears from radar' via /r/worldnews https://t.co/zGObYBy2FX pic.twitter.com/uHj1nBQcWP— amanda miller (@amandamiller106) 25 december 2016 Dit is een foto van de Toepolev vlak voor vertrek. Bij ieder ongeluk beloven de Russen ze af te schrijven. En toch blijven ze vliegen. pic.twitter.com/vYe73OY8aB— Olaf Koens (@obk) 25 december 2016