Nieuws
1298984
Nieuws

VROUW magazine

Ingeborg (49) verloor op kerst haar man

Vorig jaar, op Tweede Kerstdag nota bene, overleed haar man Wim. Dit wordt haar eerste kerst zonder hem. Ingeborg heeft nog een thuiswonende zoon, Kas (17), en werkt als adviseur in de uitvaartbranche.

Nierstenen, dachten we eerst. Daar had Wim vaker last van, alleen duurde het nu wel erg lang. Toen we terugkwamen van vakantie zag hij ineens helemaal geel. Daar maakten we nog grapjes over, al zei ik ook: ‘We gaan meteen naar de spoedeisende hulp.’ November vorig jaar kwam de diagnose: Wim had kanker met uitzaaiingen. Alles waar je je daarvoor druk om maakte, was ineens zó onbelangrijk.

In de zes weken die we als gezin nog hadden, hebben we heel bewust afscheid kunnen nemen. ‘Kas regelt de muziek,’ zei hij. Wim stierf op Tweede Kerstdag. Tijdens de uitvaart draaiden we muziek van Calvin Harris en iedereen zat mee te deinen… precies zoals Wim het had gewild.

EERSTE KERSTDAG

Eerste Kerstdag vierden we altijd met familie. Dan versierden we het huis, kochten cadeautjes en maakten een uitgebreid diner. Op Tweede Kerstdag waren we met z’n drietjes; gingen we overdag wandelen of naar een film, en dan ’s avonds lekker aan tafel. En dit jaar? Ik denk er liever niet over na. Laat het allemaal maar op me afkomen. Het liefst zou ik die dagen met mijn hoofd onder het dekbed kruipen, maar dat is geen optie. Ik moet er ook voor Kas zijn. We zijn uitgenodigd door mijn nichtje en mijn ouders om uit eten te gaan, dus dat gaan we doen. 

Lees het hele verhaal van Ingeborg, en de andere vrouwen die dit jaar voor het eerst alleen kerst vieren op VROUW.nl: 'Maar ik ben niet zielig, ik ben verdrietig – dat is een groot verschil'