Nieuws/Binnenland
1299003
Binnenland

Lakkende Tijn is wereldnieuws

BREDA - De hartverwarmende nagellak-actie van de ongeneeslijk zieke Tijn is wereldnieuws. Van de Verenigde Staten tot Duitsland en van Frankrijk tot Australië wordt er bericht over de actie.

Zijn verhaal spreekt mensen over de hele wereld aan. Onder meer de Amerikaanse nieuwssite BuzzFeed en landelijke kranten als Die Welt uit Duitsland en de Bangkok Post uit Thailand wijdden een artikel aan de actie. Ook in Australië en in Frankrijk viel de actie op.

De zesjarige Tijn klopte woensdag aan bij het Glazen Huis in Breda om zijn verhaal te doen. Dat ontroerde zo veel mensen dat er spontaan een giftenstroom op gang kwam en mensen hun nagels gingen lakken; van politici tot artiesten. Zangeres Miss Montreal schreef speciaal een liedje voor Tijn, dat ze in het Glazen Huis ten gehore bracht.

Het jongetje heeft hersenstamkanker (DIPG), een zeldzame ziekte die jaarlijks bij vijftien tot twintig kinderen in Nederland wordt vastgesteld.

De lak-actie van Tijn heeft zaterdagavond al meer dan 2,5 miljoen euro opgehaald. Zijn streefbedrag was 100 euro.

Tegen 21.30 uur wordt het eindbedrag van de actie van dit jaar bekend. De 3FM-actie Serious Request heeft tot zaterdagavond 18.00 uur in totaal 6.801.749 euro opgebracht.

De opbrengst van de actie gaat ieder jaar naar een zogenoemde stille ramp, in samenwerking met het Rode Kruis. Dit keer koos de radiozender voor kinderen die dreigen te sterven aan longontsteking.