Nieuws/Buitenland

Gijzelnemers dreigden met handgranaat

Kaping Malta voorbij

Enkele gijzelaars verlaten het vliegtuig.
1 / 2

Enkele gijzelaars verlaten het vliegtuig.

AFP

Valletta - De kaping van een Libisch passagiersvliegtuig op Malta is voorbij. De gijzelnemers zijn opgepakt.

Enkele gijzelaars verlaten het vliegtuig.
1 / 2

Enkele gijzelaars verlaten het vliegtuig.

AFP

Premier Joseph Muscat meldde vrijdagmiddag dat de kapers van een Libisch passagiersvliegtuig zich hebben overgegeven. Ze werden opgepakt nadat ze het vliegtuig samen met de laatste bemanningsleden hadden verlaten.

Gijzelaars ongedeerd

De gijzeling is daarmee met een sisser afgelopen. Voor zover bekend bleef iedereen ongedeerd. In totaal zaten in het toestel van Afriqiyah Airways 118 mensen, onder wie zeven bemanningsleden.

Muscat vertelde tijdens een persconferentie dat de kapers een handgranaat en een pistool bij zich hadden. Een tweede pistool is in het vliegtuig gevonden.

Handgranaat

Het toestel was op weg van Sabha in het zuidwesten van Libië naar de hoofdstad Tripoli toen het werd gekaapt. De daders dwongen de piloten naar Malta te vliegen. Ze dreigden volgens Maltese media in eerste instantie het toestel op te blazen met de handgranaat. Een kaper zwaaide met de groene vlag die Libië gebruikte tijdens het bewind van de in 2011 gedode dictator Muammar Kaddafi.

Een van de kapers gaf voordat hij zich overgaf een interview aan een Libisch tv-station. „We hebben deze maatregelen genomen om onze nieuwe partij te promoten”, vertelde hij. Die partij omschreef hij als „pro-Kaddafi.” De burgemeester van het Libische Sabha zei tegen de BBC dat „de eerste informatie erop duidt dat hij politiek asiel wil aanvragen op Malta.”

Na de landing hadden Maltese veiligheidstroepen het vliegtuig omsingeld. Andere vluchten van of naar de internationale luchthaven van Malta werden geannuleerd of omgeleid.