Nieuws/Binnenland
1299287
Binnenland

’Levende dieren stress en gesleep besparen’

Kerststal in de ban in Houten

Een levende kerststal op het Rond in Houten

Een levende kerststal op het Rond in Houten

Houten - De levende kerststal gaat in Houten in de ban. Een meerderheid van de gemeenteraad wil de traditie met dieren zoveel mogelijk ontmoedigen.

Een levende kerststal op het Rond in Houten

Een levende kerststal op het Rond in Houten

Waar in winkelcentra en kinderboerderijen in het hele land de levende kerststal een enorme publiekstrekker is, ziet Houten ervan af. De ezel, schaapjes of geit in het stro naast de kribbe van kindeke Jezus zouden te veel last hebben van stress.

Dat blijkt uit de nieuw aangenomen actuele Nota Dierenwelzijn 2017 – 2020. Alleen de VVD en SGP stemden tegen het ontmoedigingsbeleid. „Betuttelend”, bast VVD-voorman Eef Stiekema. „Wat is er nou mooier dan kinderen en ouders in contact brengen met dieren op zo’n kerstmarkt? Vorige week konden kinderen een rondje lopen met een schaap. Dat is toch hartstikke leuk?”

Ook op kinderboerderij Buitenwereld trok de levende kerststal met minischaapjes vorige week veel bekijks. „Maar dat zijn dieren die in hun eigen leefomgeving blijven en het gewend zijn om aangeraakt te worden”, stelt Jolanda Wiesman van de kinderboerderij. Ze steunt het nieuwe beleid van de gemeente. „Een levende kerststal is prima, maar zet er alleen levende mensen in en van mijn part een kunstkoe. Ga niet met beesten slepen.”

Sjoerd Vermeulen, voorzitter van winkeliersvereniging ’t Rond vindt het antikerststalsentiment ’totale onzin’. „Een levende kerststal is leuk, dat trekt mensen en geeft een mooi stukje beleving. Daar moet de gemeente zich niet mee bemoeien.”

„Het is een publieke manifestatie van het kerstverhaal”, verzucht Wouter van den Berg van de SGP. De christelijke partij is ook tegenstander van de aangenomen nota. „Wij vinden dit echt een stap te ver gaan. Een vredige kerststal is een mooie uiting om mensen ook op andere manier bij het kerstverhaal te betrekken, vaak omgeven door gezelligheid.”

„VVD en SGP interpreteren het als een verbod. Dat is niet zo”, countert Eric van Vliet, fractievoorzitter van D66, die overigens erkent een levende kerststal ’heel gezellig te vinden’. „Als mensen het organiseren dan willen we kritisch kijken hoe ze dat gaan doen. Met ’ontmoedigen’ stellen we voorwaarden zodat de stal zo goed mogelijk voor de dieren wordt ingericht.”

De gemeente Houten laat weten het dierenwelzijn naar een hoger plan te willen brengen. Dat betekent dat ze zelf geen levende kerststal meer organiseert.