Nieuws/Binnenland
1299303650
Binnenland

OM maakt nieuwe vondst bekend

Willekeurig VW-busje en lading bier: coke kan overal zitten

ROTTERDAM - Bananen of kiwi’s? Dat gaat wel erg opvallen. Drugsdealers zoeken daarom steeds naar nieuwe manieren om hun maatschappijontwrichtende waar aan de man te brengen, zoals bier en speciale auto’s.

Dat blijkt uit een nieuwste controle in de Rotterdamse haven. Daar onderschepte de douane 1069 kilo cocaïne met een straatwaarde van 80 miljoen euro.

Ruim 800 kilo zat verstopt in een container met twee oude Volkswagen-busjes. De auto’s kwamen uit Brazilië. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de ontvanger van de voertuigen vermoedelijk niets met de zaak te maken.

Bier en noten

Een andere lading coke zat tussen dozen met bier. Daarbij werden ongebrande noten gevonden; een belangrijke aanwijzing.

„Uit onderzoek blijkt dat personen vermoedelijk gebruik hebben gemaakt van de switchmethode. Elders op het haventerrein werd een container aangetroffen geladen met ongebrande noten uit Argentinië. De container met de ongebrande noten lijkt te zijn gebruikt om de verdovende middelen naar Nederland te brengen”, aldus het OM. „De lading was bestemd voor een bedrijf in Rusland, het bedrijf heeft vermoedelijk niets met de smokkel te maken.”

Een speciaal team van de Douane, FIOD, zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie doet onderzoek.