Nieuws
1299323
Nieuws

Populaire bloemenstal moet na zestien jaar sluiten

Jolanda Evers-Kroet dreigt haar bloemenzaak kwijt te raken.

Jolanda Evers-Kroet dreigt haar bloemenzaak kwijt te raken.

Ontgoocheld is Jolanda Evers-Kroet. Na zestien jaar dreigt de gemeente Amsterdam haar populaire stalletje, waar de hele Jordaan zijn bloemen haalt, op de Westermarkt te sluiten.

Jolanda Evers-Kroet dreigt haar bloemenzaak kwijt te raken.

Jolanda Evers-Kroet dreigt haar bloemenzaak kwijt te raken.

De pogingen om de vergunning op haar naam te krijgen werd deze week definitief afgewezen. Tot en met morgen mag ze bloemen blijven verkopen, maar geen dag langer. Mocht ze toch openblijven, dan riskeert ze een boete die op kan lopen tot 1000 euro per dag.

Al sinds 2000 staat de 58-jarige bloemenverkoopster op die plek. Ze pacht het stalletje voor 1000 euro per maand van de eigenaar van de vergunning. Die overleed echter eerder dit jaar. De zoon van hem probeerden de vergunning op zijn naam te zetten. Maar dat mocht niet van de gemeente. Toen is Jolanda zelf naar het Amsterdamse stadhuis gegaan om de vergunning op haar naam te krijgen. Ook dat stond de gemeente niet toe. „De ambtenaar in kwestie kwam met een verhaal dat er een wachtplaats voor de standplaats was”, vertelt ze. „Alleen degene die bovenaan de lijst staat, maakt kans op de vergunning.”

Brief

In haar handen houdt Evers-Kroet de brief die een paar dagen geleden op haar mat plofte. De gemeente schrijft daarin dat een verzoek tot overschrijving binnen acht weken na het overlijden van de vergunning moet worden ingediend. De regels worden strikt gevolgd. Het verzoek van Evers is zes maanden na het overlijden van de vergunninghouder ingediend en daarmee buiten de achtwekentermijn.

Het bloemenstalletje is het levenswerk van haar man Theo. Achterin de kiosk hangt een foto van hem. Enkele jaren geleden overleed hij op 52-jarige leeftijd. „Toen hij gecremeerd werd, werden de klokken van de Westertoren geluid”, herinnert Jolanda zich. Na de door van haar echtgenoot zijn dit haar enige inkomsten. „Ik heb hem plechtig beloofd de zaak voort te zetten. Daar komt aanstaande dinsdag wel heel abrupt een einde aan.”

'Dit wordt geen leuke Kerst'

„Het is niet bepaald een prettige kerstboodschap van de gemeente”, zegt dochter Michelle Evers die gisteren bijsprong in de stal omdat Jolanda niet aan werken toekomt. „Dit wordt geen leuke Kerst.”

Klanten zijn een petitie gestart. De hele buurt is wakker geschud en vreest dat het helemaal fout loopt voor Jolanda. Dat het bloemenstalletje in de hoofdstad als een instituut wordt gezien, is een understatement. Binnen vierentwintig uur werden er tienduizend handtekeningen verzameld.

Bestuur was niet op de hoogte

Onthutsend is dat het bestuur van stadsdeel Centrum niet op de hoogte zegt te zijn van de gedwongen sluiting van de bloemenkraam. Het nieuws daarover overviel de Stopera.

Evers-Kroet laat de brief van zien die het stadsdeel, ondertekend namens het algemeen bestuur van stadsdeel Centrum, eerder deze week aan haar advocaat stuurde. Daarin schrijft de manager van het marktbureau resoluut: „Het feit dat Evers deze vergunning niet op haar naam overgeschreven kan krijgen, zal zeker een teleurstelling betekenen. Zeker als dit betekent dat zij voor dit moment geen ander werk heeft. Ondanks dit voor haar teleurstellende besluit, hopen wij van ganser harte dat zij, een vervangende en passende werkplek zal vinden.”

'Nog eens goed kijken'

Een woordvoerster van stadsdeelvoorzitter Boudewijn Oranje (D66), die zo ongeveer om de hoek van het stalletje woont, zei in de loop van donderdagmiddag toe: „We gaan nog eens goed kijken naar alle aspecten van de zaak. Daarna maken we een eigen afweging. Tot die tijd mag de bloemenstal open blijven. Maar deze dame is al langer zonder vergunning aan het ondernemen en op zich is dat strafbaar.”

Dat laatste voelt voor Evers-Kroet als een trap na. Volgens haar is de gemeente geweest die altijd op de hoogte is geweest van de constructie. „Een paar jaar geleden hebben we dat gemeld. Rekeningen van de gemeente werden ook altijd naar mijn adres gestuurd. En nu noemen ze dat allemaal illegaal.”