Nieuws/Binnenland
1299353
Binnenland

In kaart: zo gelovig is jouw gemeente

Interactieve kaart - In Nederland wonen inmiddels evenveel niet-gelovigen als gelovigen. De verschillen per regio zijn groot. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Bekijk per gemeente hoeveel mensen gelovig zijn en welke religie zij per regio aanhangen.

Het percentage kerkelijk gezindten is van 1985 tot 2015 gedaald van 70 tot zo'n 50 procent. Uit de cijfers blijkt dat een flink deel van die groep beleeft het geloof vanuit huis: slechts een op de zes Nederlanders bezoekt nog regelmatig een religieuze dienst.

Bekijk per gemeente het percentage gelovigen. Je kunt ook per geloof de percentages in verschillende gemeenten bekijken.

De minst gelovige gemeenten liggen in Groningen, namelijk Menterwolde (85 procent van de volwassenen is niet gelovig) en Pekela (80 procent).

Er zijn grote regionale verschillen zichtbaar als het gaat om het type geloof dat wordt beleden. Zo zijn bijna twee op de drie Limburgers en bijna de helft van alle Noord-Brabanders katholiek. In Drenthe, Overijssel, Gelderland en Zeeland zijn de provincies met de meeste hervormden.

Inwoners van Friesland geven het vaakst aan tot de Protestantse Kerk Nederland (PKN) te behoren, terwijl ook een relatief groot deel zegt gereformeerd te zijn, aldus het CBS. Moslims wonen vooral in Noord- en Zuid-Holland en Flevoland.

Bekijk hier de gepubliceerde cijfers van het CBS.