Nieuws/Binnenland
1299527851
Binnenland

Bedreiger Rutte blijft in cel: risico op terroristisch geweld ’hoog’

Verdachte O., getekend via een beeldverbinding.

Verdachte O., getekend via een beeldverbinding.

Den Haag - De Amsterdammer die op zoek was naar wapens om een aanslag te plegen op premier Rutte, heeft spijt van zijn dreigende woorden op Telegram. Hij blijft langer vastzitten, bleek woensdag tijdens een voorbereidende zitting bij de rechtbank Den Haag. De rechters beoordelen het risico op terroristisch geweld als hoog.

Verdachte O., getekend via een beeldverbinding.

Verdachte O., getekend via een beeldverbinding.

Het was allemaal spierballentaal en grootspraak, zegt zijn advocate Priya Soekhai. „Het was niet mijn bedoeling zulke teksten te schrijven”, zegt Yavuz O. (22) over zijn dreigende uitlatingen op het chatkanaal. „Ik zoek naar vriendschap, heb nooit echte vrienden gehad. Ik had het niet zo moeten aanpakken, zit heel erg in de knoop met mezelf. Ik zei het allemaal met tegenzin eigenlijk.”

Yavuz O. wordt verdacht van bedreiging, opruiing en het inwinnen van inlichtingen voor een terroristisch misdrijf. Hij dreigde in onder meer een openbaar Telegram-kanaal Rutte neer te schieten en zocht medestanders om met dodelijk geweld het parlement te bestormen. Het Openbaar Ministerie heeft recent dit account met de naam de Bataafse Republiek gesloten vanwege het bedreigen van bestuurders.

Parlement bestormen

O. zocht volgens het OM onder meer medestanders en ’strijders’ om gezamenlijk met dodelijk geweld het parlement te bestormen. Ook had hij het over het ’shooten’ van de ministers en over het ’afknallen’ van de demissionaire minister-president als deze op de fiets zat. Op de telefoon van O. werden zoektermen voor wapens gevonden, zoals ’uzi’ en ’1.62 pistol’. Hij zocht ook naar ’beroepen waarbij je een wapen mag dragen’.

Op 5 december 2020 schreef hij op de Bataafse Republiek over een ’C4 bom’ (een militair kneedbaar explosief). „We gaan langzamerhand naar een serieuze organisatie neem ik aan? (...) Yo mannen, zal ik meer serieuze mannen regelen? (...) Hier moet wat aan gedaan worden. Omdat ik samen met jullie de realiteit ervaar heb ik besloten om de oude wereld te vernietigen en de stichter ga zijn van een bloeiende nieuwe met jullie erbij.”

De Amsterdammer is nooit eerder met de politie in aanraking geweest. Hij kampt met psychische problemen en heeft zelfmoordgedachten. Hij wordt ook verdacht van WhatsApp-oplichting, bleek woensdag tijdens de voorlopige zitting. De zaak wordt pas in maart volgend jaar inhoudelijk behandeld.