Nieuws/Binnenland
1299888422
Binnenland

50 personen kregen fikse boete

Tientallen arrestaties bij protest boeren in Wijster

WIJSTER - Tientallen aangehouden boze melkveehouders zijn woensdagochtend met een arrestantenbus afgevoerd nadat ze eerder de toegang naar afvalverwerkingsbedrijf Attero in het Drentse Wijster hadden geblokkeerd met tractoren en auto’s. Vijftig aangehouden melkveehouders krijgen een boete van 390 euro per persoon voor de blokkade.

De boeren worden in de loop van de middag een voor een verhoord en krijgen daarna ieder een boete van 390 euro opgelegd wegens overtreding van het demonstratieverbod. Vervolgens worden zij druppelsgewijs vrijgelaten, aldus een woordvoerder van de politie.

Bij het politiebureau hebben zich circa zestig sympathisanten en familieleden van de aangehouden boeren verzameld. De politie heeft hen koffie aangeboden.

De groep van vijftig demonstranten is niet de eerste die beboet wordt in verband het demonstratieverbod. Eerder op woensdag zijn volgens de politie elders ook al bekeuringen uitgedeeld.

Gebonk vanuit arrestantenbus

Vanuit de arrestantenbus klonk een luid gebonk tegen ramen en wanden als protest tegen de arrestatie. Sympathisanten van de aangehouden boeren zijn naar Wijster gekomen om steun te betuigen aan de aangehouden boeren, sommige medestanders met trekkers.

De boeren werden opgepakt omdat demonstraties met tractoren in Drenthe niet zijn toegestaan, net als in Groningen en Friesland.

Volgens de politie is het bedrijf inmiddels weer bereikbaar. Om te voorkomen dat meer mensen naar de afvalverwerker zouden komen, werden toegangswegen afgesloten.

Verrast door aanwezigheid politie

De boeren zijn mogelijk verrast door de snelle en massale aanwezigheid van de politie in Wijster. Zij zochten ijlings een goed heenkomen op het erf van een boerderij naast Attero. Daar werden ze aangehouden.

Politie en justitie geven rond het middaguur een persconferentie over de aanhoudingen.

Boeren blokkeerden eerder de distributiecentra van supermarktketen Coop in het Drentse Gieten en van de Jumbo in Beilen. Ook voerden ze actie op de A28 bij knooppunt Hoogeveen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo