Nieuws/Binnenland
1299909
Binnenland

Deur wagenwijd open

Asielcheck totaal fiasco

Den Haag - De deur staat in Nederland nog wagenwijd open voor extremisten tussen de asielzoekers. Het is ’niet realistisch’ dat immigranten nu goed worden doorgelicht op terrorisme.

Dat is de strekking van een nog geheim rapport van de Inspectie Veiligheid & Justitie dat in januari verschijnt. Volgens een betrokken overheidsfunctionaris zijn de controles zo lek als een mandje. „Iedereen kan gewoon binnenkomen. De zaak wordt belazerd.”

De discussie over gevaarlijke types in de asielstroom laait weer op na de aanslag in Berlijn. Staatssecretaris Dijkhoff toonde zich eerder dit jaar optimistisch over de terroristenscreening. Een rapport, dat eigenlijk vandaag zou verschijnen maar vanwege de aanslag is uitgesteld tot volgende maand, zegt iets anders: „Het volledig identificeren en onderkennen van signalen van terrorisme is niet realistisch.” De mogelijkheden voor het signaleren van terrorisme blijken ’beperkt’.

Volgens de betrokken ambtenaar is het nog erger. Arabische teksten op telefoons van immigranten blijven ongelezen en ook wordt niet gekeken naar gewiste foto’s of teksten, terwijl dat technisch prima kan.

Lees meer: Extremisten zo door (premium)