Nieuws/Buitenland
1299950
Buitenland

Veiligheidstroepen Congo schieten op betogers

KINSHASA - In verschillende Congolese steden hebben veiligheidstroepen geschoten op betogers die het vertrek van president Joseph Kabila eisen nu zijn mandaat is afgelopen. Volgens de mensenrechtendirecteur van de Verenigde Naties in Congo, José Maria Aranaz, zijn er meldingen binnengekomen van tegen de twintig doden.

In de wijk Kingabwa in de 12 miljoen inwoners tellende hoofdstad Kinshasa werden volgens ooggetuigen zeker twee mensen doodgeschoten. Met een demonstratieverbod en veel militairen op straat lagen de hoofdwegen er verlaten bij, afgezien van groepjes jongeren die samenschoolden in zijstraatjes. Tegen de avond was het rustig.

Tientallen mensen werden opgepakt, vooral in de oostelijke stad Goma. Het hoofd van de VN-missie, Maman Sidikou, zei zich zorgen te maken over hun veiligheid. Leden van de VN-vredesmacht die in pantserwagens door de straten patrouilleerden werden door het publiek toegejuicht.

In Lubumbashi schoten de politie en leden van Kabila's Republikeinse Garde met scherp om demonstraties te verhinderen. Er viel zeker één dode, zei een plaatselijke mensenrechtenactivist. Volgens de burgemeester grepen de veiligheidstroepen in om plunderingen tegen te gaan.

De autoriteiten hebben de meeste sociale media geblokkeerd. Westerse landen zijn bang dat het Afrikaanse land opnieuw in chaos vervalt. Kabila, die sinds 2001 aan de macht is, laat zich in het openbaar zelden uit over zijn aanblijven. Zijn medestanders zeggen dat de verkiezingen om logistieke en financiële redenen zijn uitgesteld. Het grondwettelijke hof heeft bepaald dat Kabila in functie kan blijven tot de verkiezingen zijn gehouden.