Nieuws/Binnenland
1299977
Binnenland

Noodbevel voor lastige asielzoekers in Weert

WEERT - Burgemeester Jos Heijmans van Weert heeft dinsdag een noodbevel afgekondigd voor zo’n twintig asielzoekers die overlast veroorzaken. Zij wonen in het plaatselijke azc, maar veroorzaken zowel daar als in de stad de nodige overlast en criminaliteit.

De twintig Noord-Afrikanen krijgen huisarrest. Zij mogen het azc niet verlaten, behalve tussen 13.00 en 14.00 uur voor boodschappen of doktersbezoek. Ook moeten ze zich driemaal per dag melden bij de beveiliging van het azc.

Wie zich hier niet aan houdt hangt een gevangenisstraf van maximaal drie maanden boven het hoofd of een boete van 3600 euro, laat de gemeente Weert dinsdag weten.

De twintig maakten zich volgens de gemeente de afgelopen weken schuldig aan zakkenrollerij, diefstal, vechtpartijen, vandalisme, bespugen en intimideren.

Het noodbevel gaat woensdag in en duurt tot en met 2 januari. Voor de twintig wordt bovendien de asielprocedure versneld. In de tussentijd wordt hen een streng regime opgelegd.

Eerder nam de Groningse gemeente Vlagtwedde al maatregelen tegen een groep asielzoekers die de openbare orde verstoorde rond het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Zo is cameratoezicht ingevoerd en krijgen asielzoekers die de openbare orde verstoren een gebiedsverbod voor maximaal drie maanden.

Ook is de politie meer, zichtbaar en onzichtbaar, aanwezig in de buurt van het asielzoekerscentrum. De controle op het terrein zelf wordt opgeschroefd en in bussen die stoppen in de omgeving is meer toezicht ingevoerd.