Nieuws/Binnenland
1299986
Binnenland

Asscher: hou kinderen weg van moskee Utrecht

DEN HAAG - Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen hebben harde kritiek geuit op de salafistische AlFitrah-moskee in Utrecht. Asscher vindt dat ouders hun kinderen weg moeten houden van de lessen die de moskee geeft.

Van Zanen roept oud-leerlingen nadrukkelijk op aangifte te doen over de negatieve beïnvloeding die het gebedshuis op de kinderen zou hebben.

Zo krijgen de kinderen de boodschap dat ze bij crimineel gedrag van moslims geen aangifte zouden moeten doen. Asscher vindt deze gang van zaken „zeer zorgelijk en volkomen verwerpelijk.”

Ouders moeten hun kinderen volgens hem niet laten „vergiftigen met deze zieke denkbeelden. Dit kan niet door de beugel”, zei Asscher. Maar hij wil de moskee niet sluiten, waar PVV en de VVD-jongerenorganisatie JOVD in Utrecht op aandringen.

Het Verwey-Jonker Instituut presenteerde recent het resultaat van een door Utrecht en het ministerie van Sociale Zaken aangevraagd onderzoek. Daaruit bleek onder andere dat het moskeeonderwijs zeer strikt op de eigen islamitische identiteit is gericht. De FIOD deed in september een inval bij de moskee omdat er verdenkingen zijn van witwassen en geld afkomstig van een terroristische organisatie.

Burgemeester Van Zanen maakt zich zorgen over kinderen die willens en wetens opgroeien met hun rug naar de samenleving. „Dat accepteer ik niet. Deze stichting levert op dit moment geen bijdrage aan hun toekomst.”

Van Zanen had dinsdag een „indringend en moeizaam” gesprek met Suhayb Salam van de moskee. Van Zanen eiste in januari een actieplan te zien waarin nadrukkelijk de vaders en moeders en de leerlingen worden betrokken. In het actieplan moeten ook antwoorden staan op de door Verwey-Jonker Instituut benoemde risico’s. Ook moeten de signalen van de oud-leerlingen niet worden ontkend, maar serieus worden genomen. Daarnaast moet de moskee vrijwillige inspectie toelaten.

Het moskeebestuur kon dinsdag geen commentaar geven, maar zei eerder dat de beweringen niet kloppen. „Wij moedigen onze kinderen aan zich niet in te laten met criminaliteit en geweld en zich netjes te gedragen.”