Nieuws/Binnenland
1299988
Binnenland

Rechter overweegt horen informant corrupte douanier

Gerrit G.

Gerrit G.

Rotterdam - De rechtbank Rotterdam overweegt in de zaak rond de corrupte douanier Gerrit G., informant Paul te horen. Ook willen de rechters van de advocaat van de douanier alles weten over deze man.

Gerrit G.

Gerrit G.

Dat bleek dinsdagmiddag in de Rotterdamse rechtbank. Paul is een Nederlandse man uit Colombia die een informant was van het Team Criminele Inlichtingen (TCI) van de politie. Het TCI regelde onder andere een appartement voor de man in Rotterdam.

’Val’

Volgens Jan-Hein Kuijpers, de advocaat van G., zette de man onder regie van de TCI een val voor de douanier. In een opgenomen gesprek toonde Paul zich bereid om opnieuw criminelen te faciliteren bij het smokkelen van drugs. Volgens Kuijpers was Paul een criminele burgerinformant. Die mag weliswaar worden ingezet, maar alleen onder strenge voorwaarden. Daar zou geen sprake van geweest volgens hem.

Het Openbaar Ministerie (OM) stelt echter dat Paul alleen informant is geweest. De rechtbank wil nu dat er onderzoek wordt gedaan naar de mogelijkheid om Paul te horen en wil van het OM alles weten over de inzet van de man.

Start onderzoek

De rechtbank wil ook meer weten over de start van het onderzoek naar de douanier Gerrit G. Volgens de verdediging begon het onderzoek niet - zoals het OM zegt - met een tip in 2014, maar met een partij drugs die in 2013 werd onderschept. Het OM rept van een toevalstreffer. De verdediging meent dat justitie wist dat de container met 300 kilo coke onderweg was naar de Rotterdamse haven en sjoemelde met de start van het onderzoek. Omdat justitie in België informatie had over de container, wil de rechtbank nu dat stukken uit een Belgisch onderzoek aan het douanedossier worden toegevoegd.

’Tweede IRT-affaire’

De verdediging vermoedt dat er met medeweten van justitie containers met drugs werd afgeleverd in Nederland en dat belangrijke informatie uit het strafdossier is gehouden. Volgens de advocaten is er sprake van een ’tweede IRT-affaire’.