Nieuws/Binnenland
1299997
Binnenland

Geld voor godsdienstonderwijs openbare scholen

DEN HAAG - Openbare scholen krijgen voortaan automatisch geld voor godsdienst- en levensbeschouwelijk onderwijs. De scholen hoeven niet meer jaarlijks subsidie aan te vragen doordat de PvdA, het CDA en de ChristenUnie de wet hebben weten te wijzigen.

Kinderen op openbare scholen hebben recht op godsdienstig en humanistisch vormingsonderwijs, maar het was vaak een klus daar geld voor los te krijgen. PvdA-Kamerlid Loes Ypma, CDA'er Michel Rog en hun CU-collega Joël Voordewind besloten zelf maar de wet aan te passen omdat het kabinet daar niets voor voelde. Ze kregen dinsdag de steun van een meerderheid van de Kamer. De SP twijfelde lang, maar stemde ook in en gaf daarmee de doorslag.

Ypma maakte zich sterk voor de wetswijziging omdat ze het belangrijk vindt dat kinderen ook op openbare scholen kennismaken met verschillende godsdiensten en vormen van levensbeschouwing. Nu die is aangenomen ,,is de toekomst van humanistisch vormend en godsdienstonderwijs zeker gesteld voor de toekomst''.

Ypma: ,,Juist nu is het van belang dat het onderwijs niet alleen gaat over taal en rekenen, maar ook over de vorming van de kinderen en over burgerschap.''

Lang niet alle openbare scholen geven godsdienst- en humanistisch vormend onderwijs. De initiatiefnemers vermoeden dat veel ouders dat wel graag zouden zien, maar dat het nu vaak te ingewikkeld is om het te regelen.