Nieuws/Binnenland
1299998
Binnenland

Kerstmarkt Museumplein extra beveiligd

AMSTERDAM - Na de aanslag in Berlijn heeft de organisatie van de kerstmarkt op het Amsterdamse Museumplein extra veiligheidsmaatregelen genomen. Zo komen er verkeersbarriers die de toegang tot de ongeveer 65 kraampjes en de ijsbaan moeten komen.

De maatregelen worden getroffen in nauw overleg met de gemeente en politie, zei organisator Pim Pronk dinsdag na een bericht hierover in Het Parool.

„Ik ben helemaal niet bang en verwacht niet dat er in Amsterdam iets gaat gebeuren, dus dit is preventief. Net als dat ik ook niet bang ben voor brand, maar ik hang wel brandblussers op”, aldus Pronk. „Ik wil gewoon dat iedereen zich veilig voelt, het moet vooral leuk blijven.” De maatregelen blijven beperkt tot de barriers. „Tegen iemand met een rugzak of bakfiets kun je niet op.”

Onder de kraamhouders is volgens Pronk ook geen angst. „Ze zijn wel blij dat we vanuit de organisatie iets doen.”

De kerstmarkt op het Museumplein, met als middelpunt de traditionele schaatsbaan, trekt dagelijks een paar duizend bezoekers.

De kerstmarkt in Amsterdam is niet het enige winterfestijn dat extra maatregelen neemt na de aanslag in de Duiste hoofdstad. Op de kerstmarkt in Den Haag werden eerder op de dag grote ijzeren bakken met kerstbomen geplaatst en zijn ingangen afgeschermd met zogeheten big bags. De gemeente Breda liet extra hekken plaatsen rondom het Glazen Huis dat daar staat voor de actie Serious Request.

Veel bezoek is er ook bij de drijvende kerstmarkt in Leiden. Naar aanleiding van de aanslag in Berlijn is opnieuw gekeken naar de beveiliging en dat leidde tot ,,extra inrijbeperkende maatregelen'', zegt een woordvoerster van de gemeente.

In Utrecht zegt een woordvoerster dat ze alert zijn en alert blijven. ,,Op advies van Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) van een paar weken terug zijn we al extra alert op activiteiten deze dagen. Naar aanleiding van 'Berlijn' bekijken we opnieuw welke activiteiten er nog zijn en of de genomen maatregelen voldoende zijn. Los daarvan zijn we al veel eerder extra aandacht gaan schenken aan het thema terreurdreiging in relatie tot evenementen.''