Nieuws/Binnenland
1300001
Binnenland

Douanier blijft vast wegens herhalingsgevaar

ROTTERDAM - De van corruptie verdachte douanier Gerrit G. (56) uit Kwintsheul blijft voorlopig vastzitten wegens het gevaar voor herhaling. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam dinsdag beslist op een aantal verzoeken van de verdediging van vier verdachten in het corruptieproces.

De douanier komt niet vrij omdat hij tegenover de rechtbank heeft toegegeven dat hij bereid was in ruil voor 25.000 euro opnieuw gevoelige informatie te verstrekken over de werkwijze van de douane in het Rotterdamse havengebied. Tegen de man is door het Openbaar Ministerie zestien jaar gevangenisstraf geëist wegens het doorlaten van containers met cocaïne. Daarvoor zou hij miljoenen euro's hebben ontvangen.

Het horen van de maker van uitgelekte gesprekken met de verdachte douanier, een politie-informant woonachtig in Colombia met de schuilnaam Paul, lijkt volgens de rechtbank binnen een redelijke termijn niet mogelijk te zijn.

Daarom draagt de rechtbank het Openbaar Ministerie op volledige openheid te geven aan de rechter-commissaris over de contacten tussen de criminele inlichtingendienst van de politie (TCI) en deze ,,Paul". De man heeft zich als vertegenwoordiger van het Medellin-kartel heeft uitgegeven.

Aanvankelijk werd Paul door de TCI ingezet als informant in de zaak van de douanier en hem een duur appartement ter beschikking gesteld, maar in oktober is hij als onbetrouwbaar bestempeld. De rechter-commissaris moet voor 1 februari verslag doen van zijn bevindingen.

Verder heeft de rechtbank het OM opgedragen aanvullende informatie te verschaffen over een Belgisch strafdossier over de vondst van 300 kilo cocaïne in 2013.