Nieuws/Binnenland
1300022
Binnenland

Tien telefoonstoringen nekten politie dit jaar

DEN HAAG - De politie had het afgelopen jaar last van tien interne telefoonstoringen binnen een belangrijke politiedienst. Twee daarvan waren landelijke storingen waarbij de hele basistelefonie was uitgevallen.

Dat schrijft justitieminister Ard van der Steur dinsdag in antwoord op vragen vanuit de Tweede Kamer. Een van de landelijke storingen in februari duurde ruim veertien uur.

Tijdens deze storing ging het mis met de signalering van een Nederlandse terreurverdachte die in Düsseldorf was en naar Turkije wilde vliegen. Een Duitse eenheid wilde dit melden aan de Nederlandse politie-eenheid die zich bezighoudt met contra-terrorisme. Door de storing lukte dit niet, waarna op zaterdagavond een e-mail werd gestuurd. Maar deze e-mail bleef tot maandagochtend ongelezen.

Volgens Van der Steur is afgesproken dat er altijd telefonisch contact is. Als dat niet lukt via de basistelefoons, dan moet dat op mobiele nummers van de teammedewerkers. Eventueel moet fysiek contact worden gezocht. De minister heeft dit opnieuw onder de aandacht gebracht.