Nieuws
1300050
Nieuws

Consumenten geven meer uit

DEN HAAG (AFN) - Consumenten hebben in oktober meer besteed dan in dezelfde maand een jaar eerder. Ze gaven vooral meer uit aan duurzame goederen als kleding en huishoudelijke apparaten. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

In totaal werd er in oktober 2,7 procent meer besteed dan in oktober 2015. De cijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen, stipt het CBS aan.

Consumenten hebben gaven dus vooral meer uit aan kleding, schoenen, huishoudelijke apparaten en woninginrichting. De categorie duurzame goederen liet een plus zien van 8,1 procent. Daarnaast hebben consumenten 2,7 procent meer aan voedings- en genotmiddelen besteed. Aan overige goederen, waaronder gas, werd 0,2 procent meer uitgegeven dan een jaar eerder.

Diensten

Consumenten gaven aan diensten, zoals woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen 1,7 procent meer uit dan in oktober 2015. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit, aldus het statistiekbureau.

Volgens de zogenoemde 'consumptieradar' van het CBS zijn de omstandigheden voor de consumptie door Nederlandse huishoudens in december iets ongunstiger dan in oktober. Dat komt onder meer omdat consumenten minder positief waren over hun toekomstige financiële situatie. Ze waren daarentegen positiever over de toekomstige ontwikkeling van de werkloosheid.