Nieuws/Binnenland
1300067
Binnenland

Badr Hari hoort op 7 februari of hij cel in moet

Badr Hari

Badr Hari

DEN HAAG - De Hoge Raad velt op 7 februari een definitief oordeel in de strafzaak tegen Badr Hari, die terechtstond voor het gebruik van geweld in het Amsterdamse uitgaansleven. Pas dan weet hij of hij nog een half jaar de gevangenis in moet.

Badr Hari

Badr Hari

De kickbokser werd in oktober vorig jaar door het gerechtshof in Amsterdam in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan tien maanden voorwaardelijk, voor onder meer de zware mishandeling van zakenman Koen Everink.

Dat was een zwaardere straf dan de rechtbank eerder oplegde: anderhalf jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Hari ging in cassatie.

Vandaag heeft de advocaat-generaal de Hoge Raad geadviseerd wat te doen met de zaak. Wat het onafhankelijk advies inhoudt, is niet bekend. Dat wordt doorgaans pas openbaar gemaakt op de dag van de uitspraak. De Hoge Raad kan het advies overnemen, maar ook terzijde schuiven.

De hoogste rechter oordeelt niet meer inhoudelijk over de zaak, maar kijkt alleen of het hof het recht goed heeft toegepast. Is dat niet zo, dan moet de zaak worden overgedaan door een ander hof. Is dat wel zo, dan zijn de juridische mogelijkheden voor Badr Hari in Nederland uitgeput, en is het oordeel definitief.

De kickbokser zat al acht maanden in voorarrest. Die worden afgetrokken van de opgelegde straf. In de praktijk betekent het dat Badr Hari nog een half jaar de gevangenis in moet. Hij komt niet in aanmerking voor vrijlating na het uitzitten van tweederde van zijn straf. De wet sluit die mogelijkheid uit voor mensen die ook een deel van hun straf voorwaardelijk opgelegd hebben gekregen, en dat is hier het geval.

Badr Hari vertrok direct na de uitspraak van het hof naar Marokko, waar hij tegenwoordig woont. Volgens zijn advocate Bénédicte Ficq zal hij zijn straf gewoon uitzitten als die definitief wordt. Mocht Badr Hari anders besluiten, dan hoeft hij in ieder geval niet bang te zijn voor uitlevering door Marokko: het land levert geen onderdanen uit. Het kan Hari wel ernstig belemmeren in zijn recent opgepakte topsportcarrière. Hij zal niet kunnen vechten in landen die een uitleveringsverdrag met Nederland hebben.