Nieuws/Binnenland
1300074
Binnenland

’Tien minuten na aanslag zwart van de agenten’

Extra beveiliging kerstmarkt Den Haag

Den Haag neemt extra veiligheidsmaatregelen na ’Berlijn’.

Den Haag neemt extra veiligheidsmaatregelen na ’Berlijn’.

DEN HAAG - Bij de Royal Christmas Fair op het Lange Voorhout in Den Haag zijn na het drama in Berlijn extra veiligheidsmaatregelen genomen. Aan beide zijden van de markt, zoals bij Paleis Noordeinde, zijn dinsdagochtend in opdracht van burgemeester Van Aartsen grote ijzeren bakken met kerstbomen geplaatst. Ook zijn de twee ingangen afgeschermd met zogeheten big bags, gevuld met duizend kilo zand.

Den Haag neemt extra veiligheidsmaatregelen na ’Berlijn’.

Den Haag neemt extra veiligheidsmaatregelen na ’Berlijn’.

De zandzakken zijn zo neergezet dat vrachtwagens alleen slalommend erlangs kunnen. Volgens bewoners van de statige Haagse laan stond Den Haag ’tien minuten na de aanslag bij onze oosterburen al op scherp’. „Het zag hier gisteravond zwart van de politieagenten”, aldus een ooggetuige.

Volgens organisator Peter Boelhouwer van de kerstmarkt komt de extra beveiliging boven op de maatregelen die reeds waren genomen. „Den Haag is als stad van de Vrede, met veel ambassades in de directe omgeving van de fair, sowieso al goed voorbereid. Bij de ingang van de markt stonden sinds vorige week ook al bakken met kerstboompjes”, aldus Boelhouwer.

De gemeente Den Haag wil niet specifiek op de kwestie ingaan. „Wij nemen altijd die maatregelen die nodig zijn voor een veilig en ordelijk verloop van evenementen in de stad”, zo laat Van Aartsen via zijn woordvoerder weten. Politie op kerstfair Lange Voorhout #denhaag pic.twitter.com/Qlm98U6orH— Marieke van Essen (@mjhvanessen) December 20, 2016