Nieuws/Binnenland
1300075
Binnenland

Straf Journaalkaper definitief

DEN HAAG - De straf van Journaalkaper Tarik Z. is definitief. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld. Tarik Z. werd eerder in hoger beroep veroordeeld tot drie jaar en vier maanden gevangenisstraf, waarvan twee jaar voorwaardelijk, maar hij ging in cassatie bij de hoogste rechter van ons land.

Tarik Z. drong begin 2015 gewapend met een alarmpistool de NOS-studio in Hilversum binnen. Hij liet de bewaker bij de receptie een brief met een dreigende inhoud zien, en wekte de indruk alsof er nog anderen bij zijn actie betrokken waren. De schrik was groot, omdat de actie vrij kort na de aanslag bij Charlie Hebdo in Parijs kwam.

Volgens advocaat Geert-Jan Knoops, die Tarik Z. in hoger beroep bijstond, was er geen sprake van gijzeling van een bewaker. Die zou vrijwillig zijn meegelopen. Ook hield het hof volgens hem te weinig rekening met het feit dat de NOS de beelden van de verwarde en gewapende Tarik Z. keer op keer uitzond.

Knoops zegt teleurgesteld te zijn over de beslissing van de Hoge Raad. Het gaat volgens hem wel goed met Tarik Z., die hard werkt aan een academische carrière.