Nieuws/Binnenland
1300081
Binnenland

Miljardentegenvaller dreigt voor schatkist

Wiebes wil uitstel stemming

Den Haag - Om een mogelijke miljardenstrop te voorkomen, heeft staatssecretaris Wiebes (Financiën) in allerijl de Eerste Kamer verzocht de stemming over een wetsvoorstel uit te stellen.

Dinsdag berichtte De Telegraaf dat zijn voorstel waarmee directeur-grootaandeelhouders (dga’s) hun pensioen kunnen omzetten, een miljardentegenvaller kan betekenen voor de schatkist. Reden is dat het omzetten van pensioen in eigen beheer in een oudedagsverplichting, waarin de wet mede voorziet, de dga’s een flinke aftrekpost op de vennootschapsbelasting kan opleveren die in totaal in de miljarden euro’s loopt.

De plannen liggen inmiddels al in de Eerste Kamer, waar er dinsdag over zou worden gestemd. Maar geconfronteerd met de bevindingen heeft Wiebes nu een verzoek naar de senatoren gestuurd om de stemming over het voorstel uit te stellen, tot hij het probleem nader heeft kunnen bekijken en een wijzigingsvoorstel heeft opgesteld. „Met het oog op een ordentelijke besluitvorming in uw Kamer is het noodzakelijk inzicht te hebben in de effecten daarvan, in het bijzonder de grootte van de groep die hiervan gebruikmaakt of kan maken”, zo schrijft hij. „Hiervoor dient nader onderzoek plaats te vinden.”

Nog onduidelijk is hoe lang dat onderzoek gaat duren. Het wijzigingsvoorstel wat hij zal opstellen, zal uiteindelijk met terugwerkende kracht in werking treden.