Nieuws/Binnenland
1300105
Binnenland

’Lik op stuk bij geweld tegen agenten’

ROTTERDAM - Politieagenten en hulpverleners mogen tijdens de jaarwisseling niet de dupe worden van burgers die zichzelf niet meer in de hand hebben. Ze moeten gewoon hun werk kunnen doen en verdienen ieders respect. Dat heeft korpschef Erik Akerboom dinsdag gezegd. „Wie hun taak ondermijnt, ondermijnt de samenleving.”

„Elke vorm van agressie en geweld pakken we direct aan en kan rekenen op doeltreffende en snelle vervolging door het Openbaar Ministerie (OM). Lik-op-stukbeleid dus”, aldus Akerboom. „Overmatig gebruik van drank en drugs vormt geen excuus. Dat is iemands eigen verantwoordelijkheid. Politie en justitie rekenen dat zwaar aan.”

Vorig jaar kregen volgens de korpschef 121 politiemedewerkers te maken met geweld tijdens de jaarwisseling. „Ik roep iedereen op om het feest niet voor een ander te verknallen. Dat moeten we met zijn allen zien te voorkomen.”

In het AD noemt Akerboom de mishandeling, begin deze maand, van twee agenten in Breda ’het toppunt van respectloosheid en idiotie’. „Dit geval is uniek. Er was geen enkele aanleiding. Het is absoluut respectloos om hun werk te dwarsbomen. Daarom zitten wij erbovenop en legt het OM dubbele strafeisen op.”

De 25-jarige man uit Zevenbergen en 28-jarige man uit Moerdijk vielen de agenten vanuit het niets aan. Een beveiligingscamera legde dat vast. Het filmpje waarop de mishandeling van de twee agenten te zien is, heeft de politie online gezet. Daarmee wil de Brabantse politie tegenwicht bieden aan de vele filmpjes die op internet circuleren waarin agenten de boeman zijn, aldus de krant dinsdag.

De twee verdachten van het incident in Breda zijn inmiddels veroordeeld. Ze zijn op vrije voeten.