Nieuws/Buitenland
1300124
Buitenland

’Verdachte aanslag Berlijn ontkent’

De dader liet een spoor van vernieling achter in Berlijn.

De dader liet een spoor van vernieling achter in Berlijn.

BERLIJN - De verdachte van de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn ontkent dat hij er iets mee te maken heeft. Bronnen binnen het veiligheidsapparaat lieten dinsdag aan persbureau DPA weten dat de 23-jarige man tot nog toe alle beschuldigingen van de hand wijst.

De dader liet een spoor van vernieling achter in Berlijn.

De dader liet een spoor van vernieling achter in Berlijn.

Volgens Duitse media is de verdachte een 23-jarige Pakistaan. Bild en Die Welt noemden zijn voornaam en initiaal: Naved B. Hij zou op 1 januari 1993 zijn geboren en als asielzoeker het land binnen zijn gekomen.

ZIE OOK: Duitse media: dader Pakistaan Naved B.

Volgens Die Welt zat B. nog in de asielprocedure. In afwachting van het besluit kreeg hij op 2 juni een tijdelijke verblijfsvergunning, aldus de krant op basis van een officieel document. De gegevens bevestigen eerdere berichten dat de man op 11 februari Duitsland binnenkwam. Hij zou via de Balkan naar Duitsland zijn gereisd.

’Bekende van de politie’

De verdachte is volgens de berichten een bekende van de politie. Hij zou „kleine vergrijpen” hebben gepleegd. De man verbleef volgens een bron die werd opgevoerd door persbureau Reuters in de vluchtelingenopvang op het voormalige vliegveld Tempelhof. Daar deed de politie in de nacht van maandag op dinsdag een grootscheepse inval. Enkele asielzoekers zijn verhoord.

ZIE OOK: Berlijn: Wat weten we tot nu toe?

De autoriteiten hebben de identiteit van de verdachte nog niet vrijgegeven. Ook bondskanselier Merkel hield in haar eerste reactie een slag om de arm en zei dat het pijnlijk zou zijn als wordt bevestigd dat het om een asielzoeker gaat.

Verantwoordelijkheid niet opgeëist

Veel vragen zijn nog onbeantwoord. Zo is onduidelijk of de dader op eigen initiatief handelde of in opdracht van een organisatie. Voor zover bekend heeft nog niemand de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Met een ontkennende verdachte is het ook nog gissen naar een motief voor het geweld.

Bij de aanslag maandagavond vielen ten minste twaalf doden, 49 anderen raakten gewond, van wie sommigen ernstig.