Nieuws/Buitenland
1300132
Buitenland

’Verdachte als vluchteling binnengekomen’

BERLIJN - De man die is aangehouden na de vermoedelijke aanslag met een vrachtwagen op een kerstmarkt in Berlijn is waarschijnlijk in februari als vluchteling Duitsland binnengekomen. Bronnen bij de Duitse veiligheidsdiensten hebben dat in de nacht van maandag op dinsdag gemeld aan het Duitse persbureau dpa.

VOLG HIER ONS LIVEBLOG

Complete duidelijkheid is er nog niet, omdat de verdachte verschillende namen heeft gebruikt en zijn identiteit daarom niet zonder twijfel vaststaat. Het zou gaan om een Pakistaan of Afghaan, volgens de bronnen. De Duitse krant Die Welt meldde eerder dat het zou gaan om een Pakistaan. De man, de vermoedelijke chauffeur, ging ervandoor, maar werd even later aangehouden.

De vrachtwagen had een Pools kenteken en was volgens de Duitse politie mogelijk gestolen op een bouwplaats in Polen. In de cabine werd, nadat het gevaarte was ingereden op de kerstmarkt, een dode man aangetroffen. Volgens de politie gaat het om een Pool. De Poolse eigenaar van de vrachtwagen, Ariel Zurawski, zei tegen de Poolse zender TVN 24 dat zijn neef de vrachtwagen bestuurde en dat hij hem sinds 16.00 uur maandagmiddag niet meer kon bereiken. Hij zou zijn hand in het vuur steken voor zijn neef, voegde Zurawski eraan toe.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière wil nog niet spreken van een aanslag, maar zegt wel dat veel daarop wijst.