Nieuws/Buitenland
1300133
Buitenland

New Orleans betaalt na Katrina

NEW ORLEANS - De stad New Orleans biedt excuses en geld aan voor het gedrag van politieagenten tijdens de chaotische nasleep van orkaan Katrina, in 2005. Amerikaanse politieagenten schoten toen op inwoners. Een 40-jarige geestelijk gehandicapte man en een jongen van 17 werden doodgeschoten op de Danziger Bridge en vier andere mensen raakten gewond. New Orleans heeft met zeventien eisers een overeenkomst gesloten en betaalt aan hen in totaal 13,3 miljoen dollar (bijna 12,8 miljoen euro).

In april werden vijf agenten schuldig bevonden aan het doodschieten en verwonden van de slachtoffers, die overigens allemaal zwart en ongewapend waren. Ook enkele dagen na Katrina werd er nog een man doodgeschoten, Henry Glover. De agent die hem doodschoot, werd uiteindelijk vrijgesproken. Een andere agent werd wel schuldig bevonden aan het in brand steken van het lichaam van Glover.

Ook de moord op de 48-jarige Raymond Robair was onderdeel van de overeenkomst. Hij werd al voor de orkaan doodgeslagen door een agent.