Nieuws/Buitenland
1300146
Buitenland

Mensen omhelzen elkaar en huilen

’Moordwapen’ maakt plaats voor bloemen

BERLIJN - Berlijn werd vanochtend wakker met hetzelfde geluid dat gisteravond de tragedie inluidde. Op de Breitscheidplatz klonk geronk van een zware dieselmotor. Dit keer alleen niet gierend zoals hij gisteravond even na achten moet hebben geklonken toen de chauffeur komende vanuit de richting station Bahnhof Zoo zich in de kerstmarkt boorde, maar sonoor brommend. Het geluid hoort dit keer bij de mannen die het moordwapen moeten weghalen van de plek van de ramp: de bergers.

De hele nacht heeft de politie verder onderzoek gedaan naar de aanslag. Ook vanochtend zijn agenten massaal aanwezig. De meesten zwaarbewapend en met strakke gezichten. Stukje bij beetje halen ze de linten weg waarmee gisteravond de kerstmarkt is afgegrendeld. Zo wordt zichtbaar wat voor vernietigend spoor de aanslagpleger heeft getrokken. Kramen staan schots en scheef. De vrolijk gekleurde zeildoeken die hun daken vormen, hangen scheef naar beneden. De oplegger van de combinatie staat erbij alsof hij recht uit de lucht is komen vallen. De trekker zelf is de tragedie in één beeld. Door de versplinterde voorruit heen steekt een kerstboom met de lichtjes er nog in.

Langs de Budapester Strasse, vlak bij de rampplek, worden de eerste bloemen neergelegd en kaarsjes aangestoken. In een bijgebouw van de Kaiser Wilhelm Gedächtnis Kirche zijn de eerste mensen al in alle vroegte aanwezig. Ze omhelzen elkaar, huilen en maken zich op voor de herdenkingsplechtigheid die later vandaag plaatsvindt.

VOLG ONS LIVEBLOG