Nieuws
1300202
Nieuws

Pensioenstrop dreigt voor Wiebes bij wetsvoorstel dga’s

Spannende stemming voor staatssecretaris Wiebes.

Spannende stemming voor staatssecretaris Wiebes.

Den Haag - Directeur-grootaandeelhouders kunnen de staatskas een miljardentegenvaller bezorgen als een wetsvoorstel voor omzetting van hun pensioen dinsdag wordt aangenomen in de Eerste Kamer.

Spannende stemming voor staatssecretaris Wiebes.

Spannende stemming voor staatssecretaris Wiebes.

Staatssecretaris Wiebes (Financiën) erkent dat hier naar gekeken moet worden en zal de Senaat vlak voor de stemming in allerijl informeren om schade te voorkomen.

Het wetsvoorstel regelt dat 140.000 dga’s vanaf begin 2017 hun pensioen in eigen beheer kunnen afkopen of omzetten. Eerder wezen deskundigen Wiebes er al op dat weinig dga’s voor afkoop zouden kiezen en dat de €2 miljard naar voren gehaalde belastinginkomsten kunnen tegenvallen. Daar komt nu bij dat de andere optie, het pensioen in eigen beheer omzetten in een oudedagsverplichting (odv), de dga’s een flinke aftrekpost op de vennootschapsbelasting kan opleveren.

’Slordig’

De experts fronsten dan ook hun wenkbrauwen toen onlangs de uitwerking van de plannen verscheen. Pensioenadvocaat Theo Gommer (Gommers & Partners): „Het lijkt erop dat hier niet goed over is nagedacht. Het is een slordig wetsvoorstel.”

Door het pensioen in eigen beheer om te zetten in een odv, plaatsen ondernemers hun pensioen direct voor een contante waarde op de balans. Volgens het voorstel van Wiebes mogen dga’s bij het contant maken van hun pensioen, de daadwerkelijk tot pensioen komende gelden ten laste brengen van hun winst.

Toekomstige indexering

Omdat ze bij de omzetting alle toekomstige indexeringen contant maken, zijn die ook allemaal in één keer ten laste te brengen van hun resultaat. Dat betekent veel minder belasting betalen. Volgens Gommer kan een gemiddelde dga met de indexatie over de komende tientallen jaren zo’n €150.000 ineens ten laste van de winst brengen en 25% vennootschapsbelasting op dit bedrag besparen. „Dat kost ze nu geen geld, maar het scheelt wel belasting.”

Volgens Gommer maakt dit gegeven het afkopen, wat de fiscus nu extra geld op zou leveren, nog minder aantrekkelijk ten opzichte van omzetten.

Gommer schat dat een groot deel van de 140.000 dga’s hun pensioen omzet in een odv en dat alle besparingen op de vennootschapsbelasting zo tot een bedrag van maar liefst €5 miljard kunnen oplopen. Dat loopt de fiscus mis aan belastinginkomsten.

Laat

Fiscaal jurist Gerard Staats van BDO vindt de opzet van het voorstel onbegrijpelijk. „Het lijkt erop dat het ministerie van Financiën hier geen rekening mee heeft gehouden. We hadden hier niet nog vlak voor de stemming in de Eerste Kamer over moeten praten. Dit had allemaal duidelijk moeten zijn met een uitgewerkt cijfervoorbeeld.”

Cor Overduin (fiscaal specialist Grant Thornton): „Ik kan me voorstellen dat dit nooit de bedoeling kan zijn. Maar ik ga ervan uit dat ik me kan beroepen op wat in teksten bij het voorstel staat.”

Uitstel

Hoewel Staats denkt dat de senatoren toch akkoord gaan met het wetsvoorstel, zou hij het slimmer vinden om de invoering, voor begin 2017 gepland, te laten wachten tot 1 juli. „Dan valt er over te stemmen als alles helder is en kunnen we ons afvragen of we wel de juiste keuze maken.”

Door de indexeringen zal het ministerie van Financiën in de uitkeringsfase (in de verre toekomst) wel extra inkomstenbelasting ontvangen. Dan wordt er tot 52% op geheven. Hoewel dat een hoger percentage is dan dat van de vennootschapsbelasting, denken Gommer, Slaats en Overduin dat veel mensen voor omzetten zullen kiezen. „Iedereen is kek op belasting uitstellen. Ze zullen dat dus ook doen,” aldus Gommer. Overduin: „Mensen hebben liever nu voordeel.”

Wiebes

„Dat is niet de bedoeling”, zegt het ministerie in een reactie. Wiebes zal daarom bekijken of dit zich inderdaad kan voordoen. „Als dat het geval blijkt, zal die mogelijkheid met terugwerkende kracht worden afgesloten”, aldus een zegsman.