Nieuws/Buitenland
1300222
Buitenland

Onrust in hoofdstad Congo

KINSHASA - Het is onrustig in Kinshasa, de 12 miljoen inwoners tellende hoofdstad van de Democratische Republiek Congo. Nadat er eerder maandagavond in diverse wijken protesten uitbraken (ondanks een verbod daarop) is er inmiddels ook geweervuur gehoord in de hoofdstad. Militairen zijn naar de stad gestuurd om de protesten tegen te gaan.

De regering zou sociale media hebben geblokkeerd en minstens 80 demonstranten hebben gearresteerd, waaronder oppositieleider Franc Diongo. Er wordt door meerdere partijen een chaos voorspeld voor de komende dagen.

Maandag braken er in diverse wijken in de Congolese hoofdstad Kinshasa protesten uit, waarbij de politie traangas inzette om mensen uiteen te drijven. In een gevangenis in het Oost-Congolese Butembo, waarbij minstens zeven mensen omkwamen. Ook zouden studenten op meerdere plaatsen banden in brand hebben gestoken.

De officiële regeringstermijn van president Joseph Kabila is dinsdagochtend vroeg afgelopen, maar zijn woordvoerder heeft gezegd dat hij in ieder geval nog tot en met morgen op zijn post blijft zitten.

Oppositiepartijen beschuldigen Kabila ervan dat hij de macht wil houden. Wel zijn er voor april 2018 verkiezingen uitgeschreven.

Er is sinds 1960 nog geen nieuwe regering aangetreden zonder bloedvergieten. En ook nu heeft het er alle schijn van dat de machtsoverdracht, als deze er al komt, niet op een democratische manier zal gebeuren.