Nieuws/Buitenland
1300247
Buitenland

Schutter: Dit is wraak voor geweld in Aleppo

Russische ambassadeur doodgeschoten in Ankara

Ankara - UPDATE 20.31 uur - Een Turkse politieagent heeft maandag de Russische ambassadeur in de Turkse hoofdstad Ankara doodgeschoten. Andrej Karlov werd in zijn rug geraakt toen hij een speech hield tijdens de opening van een fototentoonstelling. De schutter riep: "Vergeet Aleppo niet". LET OP: VIDEO BEVAT SCHOKKENDE BEELDEN.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de dood van de gezant bevestigd en noemt de aanslag een terroristische daad.

De dader schoot meerdere keren met een pistool op Karlov, die het publiek toesprak. De schietpartij is gefilmd.

De dader was gekleed in een zwart pak en stond volgens een getuige achter de ambassadeur tijdens de speech. "Hij haalde een pistool tevoorschijn en schoot de ambassadeur in de rug. We zagen hem op de grond liggen en wij renden weg", aldus de getuige.

 

Zeker drie omstanders raakten gewond.

De schutter is volgens het Turkse persbureau Anadolu uitgeschakeld. Foto's laten zien dat de dader zou zijn neergeschoten. Het gaat om een politieagent die tijdens zijn daad niet in dienst was.

Hij schreeuwde volgens getuigen: "Vergeet Aleppo niet, vergeet Syrië niet. Wij gaan dood in Syrië en jullie gaan hier allemaal dood."

 

Identiteit

De dader de 22-jarige Turkse agent M. M. Altintas zijn. Op Twitter circuleert een foto van hem. Bronnen bij de Turkse veiligheidsdienst bevestigen dit. Hij was niet in functie tijdens de schietpartij.

The Turkish policeman who just killed the Russian ambassador to Turkey in Ankara. pic.twitter.com/NmpnKSjoKg— Gilgo (@agirecudi) 19 december 2016

CNN TÜRK meldt nu dat de moeder en een zus van de schutter zijn opgepakt door de politie. De arrestaties zouden hebben plaatsgevonden in Aydin, in het westen van Turkije.

 

Schokkende beelden

Op Twitter staan expliciete foto's waarop een man in een zwart pak is te zien met een pistool. Hij stond vlak bij het podium. Op de grond liggen vier slachtoffers, onder wie de ambassadeur. Rus büyükelçiye suikastta son gelişmeler... @Deniz_Zeyrek anlatıyor: Saldırgan hala içeride, operasyon başladı https://t.co/UU8dZVz6N8 pic.twitter.com/NONullkcIo— Hurriyet.com.tr (@Hurriyet) 19 december 2016

Relaties

De Turkse president Erdogan heeft met zijn Russische collega Poetin gebeld volgens CNN TÜRK. De relaties tussen Turkije en Rusland waren net aan de beterende hand.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Turkije gaf te kennen dat de moord niet ten koste mag gaan van de Turks-Russische betrekkingen. De twee landen waren elkaar in december 2015 juist in de haren gevlogen nadat het Turkse leger een Russische straaljager uit de lucht schoot. Een diplomatieke crisis volgde, maar mede door de situatie in Syrië besloten de landen toch weer nader tot elkaar te komen.

Oorlog Syrië

Rusland is militair betrokken bij het conflict in Syrië en steunt de regering van president Assad. De laatste weken heeft de Russische luchtmacht bombardementen uitgevoerd op Oost-Aleppo.

Turkije vaker doelwit

Turkije wordt regelmatig opgeschrikt door aanslagen door Koerdische of islamitische militanten, maar de moord op een Russische gezant zou zijn weerslag kunnen hebben op de hele regio. Rusland en Turkije zijn beide betrokken bij het conflict in Syrië. Turkije is een fervent tegenstander van de Syrische president Bashar al-Assad, terwijl Rusland troepen en de luchtmacht inzet ter ondersteuning van de Syrische leider.

Het overleg van de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland, Turkije en Iran over Syrië gaat ondanks de moord dinsdag gewoon door in Moskou.