Nieuws/Buitenland
1300272
Buitenland

Kiesmannen bij elkaar

New York - D-day kopt The New York Post vanochtend op de voorpagina. Maar of de Hillary Clinton-aanhangers Donald Trump vandaag echt nog in de wielen kunnen rijden is de vraag nu 538 kiesmannen van het Electoral College bij elkaar komen om hun stem uit brengen.

Onrustig is het wel in sommige hoofdsteden van de Amerikaanse staten. Zoals in het Texaanse Austin waar tientallen mensen buiten bij de Texas State Capitol demonstreren. Zij zijn ontevreden over het Amerikaanse kiesstelsel en dat Clinton met bijna drie miljoen meer stemmen dan Trump toch niet de nieuwe president kan worden.

In Texas is tot nu toe de eerste Republikein te noteren die niet zijn stem op Trump zal uitbrengen. Maar gevaar loopt de zakenman daarmee nog niet. Er zijn minstens 37 Republikeinen nodig die hun partij ontrouw zijn en daarmee als ‘faithless elector’ door het leven zullen gaan. Iets dat zeer ongebruikelijk is.

Maar de verkiezingen van 2016 stapelde verrassing op verrassing dus politieke experts durven niks meer uit te sluiten.

Een groep Amerikaanse beroemdheden onder leiding van Martin Sheen grijpt de laatste strohalm en probeert de kiesmannen met reclamespotjes op andere gedachten te brengen. En een aantal Democratische kiesmannen eiste van de CIA een briefing voorafgaand aan de stemming om meer informatie te krijgen over mogelijke Russische inmenging in de verkiezingen. Maar daar is geen gehoor aan gegeven.

In de hoofdsteden van de staten komen de kiesmannen vandaag de hele dag bijeen. Vermont was een van de eerste. Daar volgden de kiesmannen de verkiezingen en gingen de drie stemmen naar Clinton.

In de staat New York zal Bill Clinton als kiesman een stem op zijn vrouw uitbrengen. Hawaï zal, om 01.00 uur Nederlandse tijd, de laatste staat zijn waar de stemmen worden uitgebracht.

Onze Amerika-correspondent Herman Stam volgt de ontwikkelingen en zal verslag doen van deze wederom spannende dag voor de Verenigde Staten.