Nieuws
1300306
Nieuws

Uitvinder wint zaak om inkeping beschuit

…it’s toasted…

…it’s toasted…

Amsterdam - Toastjesmaker Haust heeft voor de tweede keer een rechtszaak verloren van uitvinder Theo Tempels. Die laatste heeft het volste recht om zijn patent op de inkeping in beschuit niet aan Haust te verkopen, heeft de rechtbank in Arnhem vandaag bepaald.

…it’s toasted…

…it’s toasted…

Beschuitenbakkers Bolletje en Van der Meulen hebben van Tempels wél een licentie op zijn uitvinding gekregen, maar Haust – dat in een eerder stadium niet geïnteresseerd was – wordt buiten de deur gehouden. Oneerlijk, vindt het Dordtse bedrijf, dat de inmiddels 77-jarige Tempels beschuldigde van machtsmisbruik.

De Gelderse rechtbank gaat niet mee in die beschuldiging: „Dat de inkeping onontbeerlijk of essentieel is om op de relevante beschuitmarkt door te dringen of actief te zijn is onvoldoende aannemelijk geworden. Er bestaan andere manieren om beschuit uit een strakke rolverpakking te nemen.”

Het was de tweede keer dat Haust Tempels voor de rechter sleepte. In juli van dit jaar kreeg de uitvinder ook al gelijk, toen meende de toastjesfabrikant dat de inkeping ’niet inventief genoeg’ was.