Nieuws/Binnenland
1300312
Binnenland

Aanhoudingen na matpartij in moskee

AMSTERDAM - Na een vechtpartij in de Al Ummah-moskee in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West zijn zondag twee personen aangehouden. Het incident ontstond toen een groepje aanwezigen probeerde een lezing van een gastspreker tegen te gaan. Ze trokken de microfoon weg, waarop enkele rake klappen volgden. Volgens de advocaat van het moskeebestuur, Khalid Kasem, raakte hierbij een hoogbejaarde man lichtgewond. Hij moest naar het ziekenhuis.

Kasem bevestigde maandag een artikel hierover in Het Parool. In de moskee is het al langer onrustig na een bestuurswissel. Voor die tijd voer de moskee een radicalere koers, een variant van het salafisme, waarbij veel moskeebezoekers zich niet thuis voelden. De nieuwe imam kreeg echter vlak voordat het nieuwe bestuur aantrad een verlenging van zijn contract. De moskee wil nu van hem af en heeft hem op non-actief gesteld, maar de imam laat het er niet bij zitten en heeft ook een advocaat in de arm genomen.

Volgens de advocaat zijn er beelden van de vechtpartij vastgelegd op bewakingscamera's, die inmiddels bij de politie liggen. Vorige maand dook er al een filmpje op waarbij in de moskee een bejaarde gebedsoproeper werd mishandeld door vermoedelijk de broer van de imam.