Nieuws
1300320
Nieuws

Topdrukte bij kerstinkopen online

AMSTERDAM - Internetwinkels beleven krap een week voor Kerstmis gouden tijden. Grote marktpartijen als Bol.com en Coolblue spraken maandag over de drukste dag in hun bestaan. Op het piekmoment gaat bij Coolblue een pakket per seconde de deur uit. Bol.com verwacht dit etmaal een record van meer dan 500.000 pakketten te verwerken.

Traditiegetrouw liggen vooral parfum en cadeaubonnen onder de boom. Ook bestsellers als Judas en het nieuwste boek uit de Harry Potter-reeks zijn populair. Daarnaast vinden fitnesstrackers en chromecasts, een apparaat dat wordt gebruikt bij mediastreaming, gretig aftrek.

Extra personeel

Om de drukte het hoofd te bieden, zetten Bol.com en Coolblue fors meer personeel in. Bij Bol.com worden de distributiecentra bemand door circa 1400 man personeel. Op een 'normale' dag is dit 400 tot 800 man. Bij Coolblue doen ze het met 30 tot 40 procent meer mankracht, wat neerkomt op 2550 werknemers.

Coolblue-baas Pieter Zwart kijkt niet op van de huidige topdrukte. ,,De drukte van nu is het normaal van morgen", wees hij op de aanhoudend sterke groei van zijn bedrijf. ,,Iedere achttien maanden weten wij te verdubbelen en ik verwacht dat de groei nog wel even aanhoudt. Voor ons is het vooral zaak om te kijken hoe we onze dienstverlening verder kunnen verbeteren."

Grens

Ook bij Bol.com zijn ze drukte wel gewend. Het bedrijf is jaarlijks goed voor 30 tot 35 procent omzetgroei. Rond de feestdagen in november en december liggen de verkopen van artikelen fors boven het niveau van een jaar eerder. Onlangs werd voor het eerst de omzetgrens van 1 miljard euro geslecht.

Mede door de drukte in de webwinkels loopt het ook storm qua betalingen via pin of iDEAL. Afgelopen zondag werd volgens Betaalvereniging Nederland ruim 34 procent meer met een pinpas betaald dan op een normale zondag. Dat kwam neer op een bedrag van bijna 179 miljoen euro. Bij iDEAL bedroeg de stijging 27 procent, waarmee in totaal voor 73,1 miljoen euro werd afgerekend.