Nieuws/Binnenland
1300341
Binnenland

OM eist 16 jaar tegen Utrechtse serieverkrachter

Arnhem - Het Openbaar Ministerie eist in hoger beroep de maximale gevangenisstraf van 16 jaar tegen Gerard T. Dat is hetzelfde als de eis bij én de veroordeling van de rechtbank in Utrecht. De man die bekendstaat als de Utrechtse serieverkrachter, was maandag niet aanwezig bij het door hemzelf ingestelde hoger beroep tegen zijn veroordeling.

Gerard T. kreeg eerder van de Utrechtse rechtbank de maximale straf van zestien jaar cel opgelegd voor drie brute verkrachtingen in 1995 en één in 2001, allemaal in de buurt van Utrecht.

Volgens de advocaat-generaal is T. een man die alleen aan zichzelf en zijn eigen lusten denkt. Hij is „vernederend, respectloos en dreigend” omgegaan met zijn slachtoffers van 16, 27 en 28 jaar. Een meisje werd door de Nieuwegeiner ontmaagd, aldus het OM.

De man trok de vrouwen op een donkere plek in de buurt van De Uithof in Utrecht van de fiets, bedreigde ze met een mes en nam ze mee in de bosjes. Daar verkrachtte hij hen met bruut geweld vaginaal, anaal en oraal, zegt het OM. Hij sloeg toe in 1995, 1996 en 2001, maar liep pas tegen de lamp toen hij in 2014 in een andere zaak DNA moest afstaan.

De advocaten van T. hebben naar de maat van zijn geslachtsdeel gevraagd aan zijn ex-vrouw en zijn ex-vriendin. Volgens het OM omdat een van de slachtoffers verklaarde dat haar aanvaller klein geschapen was. De exen vonden hem ’normaal’. „Maar wat is groot of klein of normaal”, vroeg de advocaat-generaal zich af. „Het formaat van zijn penis speelt geen rol want er is keihard DNA-bewijs. De kans dat iemand hetzelfde DNA zou hebben is kleiner dan één op de miljard.”

Het OM noemde het maandag „onverteerbaar” dat de verdachte zijn mond altijd stijf heeft dichtgehouden. De verdediging van de Nieuwegeiner komt maandagmiddag aan het woord. De advocaten willen niet zeggen of T. op hun advies steeds heeft gezwegen.

Onze rechtbankverslaggever Saskia Belleman is in de rechtbank aanwezig en doet live verslag via Twitter.