Nieuws/Binnenland
1300353
Binnenland

Het gesprek van de dag: donderdag 15 december

Dag van de waarheid voor Rutte

AMSTERDAM - Het is vandaag D-Day voor premier Rutte. Het wordt duidelijk of hij zijn Oekraïne-deal krijgt in Brussel. Verder: videoscheidsrechter Blom ontzet door ME na discutabele penalty, evacuatie Aleppo lijkt toch door te gaan en het WK Darts gaat van start met tien Nederlanders. Dat en meer lees je in het Gesprek van de Dag.

Wat heb je vannacht gemist?

 

 • Een maaltijdbezorger is vannacht zwaargewond geraakt na een aanrijding met een auto in Rotterdam. Zijn scooter is compleet verwoest en meerdere voertuigen zijn zwaar beschadigd. Lees meer. 
 • Oud-marinier Paul S. (50) uit Kerkrade, die in 2003 vier leden van zijn voormalige schoonfamilie in koelen bloede doodschoot, wil met begeleid verlof. Lees meer. 
 • Een urenlang spoedberaad bij de SP gisteravond zou de crisis binnen de partij hebben bezworen. Er komen geen sancties tegen de Kamerleden die leider Roemer anoniem onder vuur namen. Lees meer.
 • De evacuatie van gewonde strijders en burgers uit de oostelijke wijken van Aleppo staat op het punt van beginnen.  De hevige strijd in de stad lijkt iets te zijn geluwd. Lees meer.
 • Scheidsrechter Kevin Blom heeft woensdagavond onder begeleiding van de Mobiele Eenheid het stadion van PEC Zwolle moeten verlaten. De videoscheids kreeg te maken met woedende fans na zijn beslissing over een discutabele strafschop. Lees meer.

Waarvan moet je op de hoogte zijn?

 

 • Mensen die te maken hebben gehad met een medische misser, moeten voortaan automatisch slachtofferhulp krijgen. Het Fonds Slachtofferhulp doet die oproep. Lees meer. 
 • De werkloosheid in Nederland is in november licht verder gedaald, waardoor er nu voor het eerst sinds begin 2012 minder dan een half miljoen werklozen zijn. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Lees meer. 
 • Van januari tot en met november zijn er 26.600 asielzoekers en nareizende gezinsleden naar Nederland gekomen. Dat is de helft minder dan in dezelfde periode vorig jaar, maar 1500 meer dan in 2014. Lees meer. 
 • Banken verenigen de krachten om senioren beter te beschermen tegen oplichters die het gemunt hebben op hun geld. Lees meer. 
 • De Belgische uitgever Mediahuis wil De Telegraaf inlijven. De Belgen hebben een bod van bijna een kwart miljard euro uitgebracht op het concern Telegraaf Media Groep (TMG). Lees meer. 

Wat wordt er verder besproken bij de koffieautomaat?

 

 • Een opvallend advies van Philip Morris-topman Andre Calantzopoulos: „Roken is dodelijk en het veroorzaakt ziektes. Ik adviseer daarom alle Nederlanders om te stoppen met roken”. Lees meer. 
 • Afgelopen week gingen 61 op de 100.000 mensen naar de huisarts met griepachtige klachten. En dat betekent dat er sprake is van een epidemie. Lees meer. 
 • Feyenoord is hard op weg richting een heerlijke winterstop. De koploper van de eredivisie won woensdag vrij eenvoudig van ADO Den Haag (5-1) en maakt na de feestdagen nog steeds kans op de tweede achtereenvolgende eindzege in het bekertoernooi. Lees meer. 
 • Prins Harry en zijn nieuwe liefde, actrice Meghan Markle, zijn woensdagavond voor het eerst gezien tijdens een romantische date in Londen. Bekijk hier foto's van de twee.

 

Wat kan je vandaag volgen?

 

 • De politie in Den Haag geeft vandaag tekst en uitleg bij het besluit om vier agenten disciplinair te straffen voor plichtsverzuim. Ze waren zomer vorig jaar betrokken bij de aanhouding van Mitch Henriquez in het Haagse Zuiderpark. Volg onze verslaggever Lieke Jongbloed voor updates. Lees hier meer over de zaak.
 • Vandaag is de dag van de waarheid voor premier Rutte en wordt duidelijk of hij zijn Oekraïne-deal krijgt in Brussel. Grootste dwarsliggers zijn de Polen. Onze correspondent Ruud Mikkers volgt alle ontwikkelingen. Lees hier meer.
 • Vanmiddag gaat het WK Darts van start in Londen. Aan het toernooi doen tien Nederlanders mee. Telesport zette onze vertegenwoordigers op een rij. Lees meer.
 • In Zwolle dient vandaag een rechtszaak van een man die door datingfraude drie ton is kwijtgeraakt. Volg rechtbankverslaggever Saskia Belleman voor updates.
 • Hui Wang staat vandaag tegenover ADO Den Haag. De Chinese eigenaar van de eredivisieclub kan direct een aanval doen op de samenstelling van de ondernemingskamer. Volg de zaak via Telesport.

 

Wat raden wij verder aan?

 

 • Nog één nachtje slapen en het is voorbij met de files rond Maastricht. Nog voordat de eerste grote uittocht richting de wintersportgebieden begint, is dat goed nieuws voor vakantiegangers. Zij kunnen nu bij de Limburgse hoofdstad gewoon doorrijden. Want met de komst van de Koning Willem Alexandertunnel wordt het ritje zelfs een attractie, omdat voor het eerst in Europa een gestapelde tunnel voor al het verkeer is gerealiseerd. Lees meer (premium). 
 • „Zo alleen, zo geïsoleerd geraakt…” Moos Sassoon (56) uit Haarlem voelt zich, naar hij zegt, door alles en iedereen in de steek gelaten sinds hij slachtoffer werd van een aantal ernstige medische behandelfouten. Lees meer (premium). 
 • De slag om De Telegraaf is begonnen door een bod van de Belgische uitgever Mediahuis. Als de overname slaagt, komt de laatste grote landelijke Nederlandse krant ook in handen van buitenlanders. Journalistenvakbond NVJ vindt dat het nodig is ,,om goed na te denken of we dit als land wel willen”. Lees meer (premium). 
 • Op deze dag dat misdaadbeschrijver Martin Kok in zijn geboortedorp Volendam naar zijn laatste rustplaats wordt gedragen, is in volle omvang duidelijk wat voor offer hij bracht voor zijn misdaadsite Vlinderscrime. Kinderen moeten hun vader missen, overige familieleden en vrienden zijn gedompeld in rouw, schrijft John van den Heuvel in zijn column. Lees hem hier (premium).