Nieuws/Binnenland
1300417
Binnenland

Het gesprek van de dag: maandag 19 december

Kerstklassiekers blijven de dienst uitmaken

Om te weten welke kerstkrakers scoren en welke we niet meer kunnen horen, is er de lijst Winterse 50. Kerstklassiekers blijven de dienst uitmaken. Mariah Carey’s ‘All I want for Christmas is you’ lijkt niet te vermurwen. David Bowie en Prince en Leonard Cohen, allen dit jaar overleden, komen nieuw binnen op de lijst. Verder: De Belgische gemeente Holsbeek doet het dit jaar zonder kerststal omdat anders-gelovigen er aanstoot aan zouden kunnen nemen. En: Wetenschappers hebben 163 nieuwe dier- en plantensoorten ontdekt, waaronder een draakachtige hagedis. Dat en meer lees je in het Gesprek van de Dag.

Wat heb je vannacht gemist?

 

 • De oostkust van Spanje wordt nog altijd geteisterd door noodweer. Vrachtwagens drijven door de straten en de regen komt met bakken uit de hemel. Zaterdag kwam een oudere man om het leven toen hij in Benidorm door een plotselinge watermassa werd meegesleurd. Lees meer. 
 • De legendarische Hongaarse actrice Zsa Zsa Gabor is zondag op 99-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hartaanval. De afgelopen jaren kwakkelde ze al veel met haar gezondheid. Lees meer. 

Waarvan moet je op de hoogte zijn?

 

 • De economische crisis heeft een zware wissel getrokken op Nederlandse werknemers, maar het einde van die crisis brengt nog geen verlichting. Lees meer. 
 • Aloude kerstklassiekers blijven de dienst uitmaken in de Winterse 50. Mariah Carey’s ‘All I want for Christmas is you’ is gekozen tot dé kersthit van dit jaar. Zelfs een bizarre nieuwkomer, ’Flappie’ in steenkolen-Engels, haalde de lijst niet. Lees meer over welke coole kerstkrakers scoren en welke we niet meer willen horen.  
 • Een Russisch vliegtuig van het ministerie van Defensie is in de deelrepubliek Jakoetië in Siberië neergestort. Het persbureau Tass meldde eerst dat politiewoordvoerders hadden verklaard dat er 33 doden waren en zes mensen de ramp zouden hebben overleefd. Lees meer. 
 • De verkoop van nieuwe snorfietsen blijft stijgen. Opnieuw verlieten dit jaar met 45.018 méér rijwielen de winkel dan in 2015. De stijging van 6% is opmerkelijk omdat veel gemeenten juist bezig zijn snorfietsen te weren van het fietspad naar de rijbaan. Lees meer.
 • Het aantal ongevallen in de bouw is veel te hoog en onacceptabel. Dat stelt FNV Bouw in een reactie op de CBS cijfers over het aantal arbeidsongevallen in Nederland. Lees meer.  

Wat wordt er verder besproken bij de koffieautomaat?

 

 • Wetenschappers hebben in de zogeheten Mekong-regio in Zuidoost- Azië 163 nieuwe dier- en plantensoorten ontdekt. Onder de vondsten zijn een draakachtige hagedis en een slang met een iriserende (olieachtige) glans in regenboogkleuren. Lees meer. 
 • Sylvester Stallone heeft een functie die de gekozen president Donald Trump hem vorige week aanbod, vriendelijk afgewezen. Lees meer. 
 • Een Syrische vluchteling in Duitsland kocht voor een habbekrats een kast en vond in de lade een dubbele bodem met een enorme schat: vijftigduizend euro en drie spaarbankboekjes met een totaalwaarde van meer dan een ton. Wat hij daarmee doet? 
 • Het slechte optreden van Pol van Boekel in de topper Ajax-PSV (1-1) rechtvaardigde de vraag waarom Nederlands beste scheidsrechter Björn Kuipers niet de belangrijkste wedstrijden in de Eredivisie fluit. "Kuipers is vast weer kalkoenen aan het inpakken.”  Lees meer. 
 • De Belgische gemeente Holsbeek doet het zonder kerststal omdat anders-gelovigen er aanstoot aan zouden kunnen nemen. Lees meer. 

 

Wat kan je vandaag volgen?

 

 • De rechtszaak tegen de Limburgse politiemol Mark M. begint maandag met een regiezitting. Hij heeft waarschijnlijk veel geld verdiend door informatie uit politiedossiers te verkopen aan criminelen. Verslaggever Sophie Kluivers is in de rechtbank aanwezig. Volg de zaak via haar tweets.