Nieuws/Buitenland
1300435
Buitenland

Ruzie na verwijderde kerststal

HOLSBEEK - De Belgische gemeente Holsbeek doet het zonder kerststal omdat anders-gelovigen er aanstoot aan zouden kunnen nemen.  

Het besluit van de lokale burgemeester heeft volgens Het Nieuwsblad tot grote woede geleid bij staatssecretaris Theo Francken. Volgens hem is het "tijd om onze normen en waarden te verdedigen". Burgemeester Hans Eyssen zegt dat het nu om klachten ging van niet gelovigen. Het gemeentehuis is volgens hem een neutrale plek en een kerststal een religieus symbool.

Oppositiepartij N-VA heeft inwoners van Holsbeek opgeroepen massaal kerststallen mee te nemen naar de komende gemeenteraadsvergadering. "Kerstmis behoort tot onze folklore en traditie", zegt de plaatselijke afdeling in een verklaring.

De Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur gaat de hoog oplopende kwestie ook bekijken. De Belgische Vereniging van Gemeenten (VVSG) zegt tegen Het Nieuwsblad dat als de kerststal uit het stadhuis verdwijnt, ook de kribbe op marktpleinen moeten verdwijnen. Ook de intocht van Sinterklaas zou dan wel eens verboden kunnen worden.