Nieuws/Binnenland
1300451
Binnenland

Recordpoging oceaanroeier mislukt

Ferragudo - Oceaanroeier Ralph Tuijn heeft in de nacht van zaterdag op zondag zijn solotocht moeten staken. Op 80 zeemijl van zijn vertrekpunt in het Zuid-Portugese Ferragudo, waar hij zaterdag zijn avontuur begon, kwam hij met zijn bootje in zwaar weer terecht.

Zijn boot werd door een enorme golf opgepak en kwam na een salto weer op het water terecht. Belangrijke apparatuur aan boord is daarbij gesneuveld, waardoor hij onder meer zijn positie niet meer kan bepalen.

Volgens zijn management is vanuit Portugal een reddingsboot uitgevaren om Tuijn samen met zijn boot op te pikken. Hij is naar eigen zeggen niet in gevaar geweest, maar wel enorm teleurgesteld.

Het plan was om in zijn eentje en op eigen kracht de Atlantische Oceaan over te steken. Hij hoopte 50 tot 55 dagen later voet aan wal te zetten in Frans-Guyana (Latijns-Amerika). Tuijn wilde hiermee het huidige solowereldrecord van 96 dagen met ruim een maand verbreken.

Het was al de vijfde keer dat Tuijn de oceaan oversteekt. In maart vorig jaar vestigde hij met vier Britse mederoeiers al het wereldrecord door de Atlantische Oceaan over te steken in 52 dagen. Een jaar later sneuvelde dit record, dat werd teruggebracht tot 51 dagen.

Wanneer en of Tuijn een nieuwe poging gaat wagen, is niet duidelijk.