Nieuws/Binnenland
1300626998
Binnenland

Dode in azc Weert: medebewoner aangehouden

Weert - Bij het asielzoekerscentrum in Weert is een dode man aangetroffen. Het 25-jarige slachtoffer is door geweld om het leven gekomen. Een 29-jarige asielzoeker is aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij het misdrijf.

Maandagochtend kwam de politie af op een melding van een mogelijke vechtpartij tussen bewoners van het asielzoekerscentrum (azc) in Weert. Daar troffen agenten het levenloze lichaam aan van een 25-jarige asielzoeker aan.

„Een 29-jarige man is aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij het misdrijf”, stelt een woordvoerder van de politie. „De man moet nog gehoord worden. Zijn rol wordt nog onderzocht.”

Een Iraanse medebewoner die anoniem wil blijven stelt dat het slachtoffer en de opgepakte man uit Algerije komen. De politie kon dit nog niet bevestigen. „Er worden meerdere scenario’s mogelijk geacht. Op dit moment gaat de politie uit van een misdrijf”, aldus een verklaring woensdagmorgen. Ook over de toedracht van de vechtpartij kon de politie nog niets zeggen.

Nieuwe aanhoudingen

Op dit moment worden nieuwe aanhoudingen nog niet uitgesloten door de Limburgse politie. Mogelijke getuigen en bewoners worden nog gehoord.

Bewoners van de opvanglocatie zijn geschrokken van het nieuws. Asielzoekers komen af en toe via de poort van het terrein naar buiten. Een man wil vertellen wat hij weet maar wordt door een medebewoner weggetrokken. „Daar gaan we niets over zeggen. Alles wat je zegt kan je procedure verstoren.”

Het azc zit in een voormalige kazerne en ligt geïsoleerd aan de rand van de Limburgse stad. Van oudsher is het terrein ommuurd. Er wonen zo’n duizend mensen van over de hele wereld.

Groot complex

„Het is een groot complex, dus er kunnen dingen voorvallen waar de andere bewoners niets van meekrijgen”, zegt een Turkse medebewoner. „Het zou gaan om een vechtpartij, maar over de achtergrond van de personen weet ik niets.”

„Er wonen hier op het azc zoveel nationaliteiten, je leeft toch een beetje langs elkaar”, zegt de man. „Maar schokkend is het natuurlijk wel.”

Een Duitssprekende man zegt verrast te zijn over het misdrijf. „Ja, ik schrik me kapot. Ik woon in een ander blok, daarom zal ik er wel niets van hebben gemerkt.”