Nieuws
1300753
Nieuws

SNS wil €100 miljoen aan kosten snoeien

UTRECHT - SNS Bank gaat de komende vier jaar zo’n €100 miljoen besparen. Dit zal gepaard gaan met ontslagen, aldus de staatsbank.

Een verkoop of beursgang van SNS Bank werd deze zomer uitgesteld, omdat de genationaliseerde bank hier niet klaar voor was. Met name de winstgevendheid staat door de lage rente en digitalisering onder druk bij de bank, die volgend jaar onder de groepsnaam de Volksbank verder gaat. Om de winst op niveau te houden, moet de komende vier jaar €100 miljoen bespaard worden.

Ontslagen

Een woordvoerder van SNS Bank wilde vrijdag geen fte-aantallen bevestigen: „Dat moet nog ingevuld worden, ook of het interne of externe medewerkers betreft. Maar dat wij met ongeveer €100 miljoen minder moeten, heeft op den duur personele consequenties.”

Ceo Maurice Oostendorp heeft volgens de zegsman deze week alle medewerkers een mail gestuurd, waarin hij de besparing aankondigt en vraagt om met suggesties te komen om hier aan te voldoen. Onder SNS Bank vallen ook ASN, RegioBank en BLG Wonen.

Andere banken

Eerder maakten ING, ABN Amro en Rabobank al zware kostenbesparingen bekend. Bij de banken verdwijnen de komende jaren duizenden arbeidsplaatsen.

FNV-bestuurder Cem Lacin maakt zich grote zorgen over bankmedewerkers die hun baan verliezen. "De laatste jaren is er een ware exodus van werknemers in de financiële sector en waar kunnen deze mensen nog aan de slag? De kans is groot dat zij lang, té lang thuis zitten omdat het werkaanbod in hun vakgebied alleen maar afneemt", aldus de vakbondsbestuurder.

Reactie Dijsselbloem

Aanpassingen bij banken zijn onvermijdelijk. Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) vrijdag in een reactie op het nieuws dat SNS, dat in handen is van de staat, banen wil schrappen.

,,Dit zijn aanpassingen die alle banken doormaken. Als ze dat niet doen dan staan ze er over een paar jaar slecht voor, dus dat is onvermijdelijk", zei de minister. ,,Dat betekent helaas ook dat er banen verloren gaan. Dat is niet anders."

Dijsselbloem wijst erop dat SNS een volksbank is die met name diensten levert aan consumenten. ,,Met name dat type werk is voor een groot deel te automatiseren. Dan heb je minder mensen nodig."